Nextebank SA este o instituţie de credit deţinută de fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund Cooperatief UA. Atât Nextebank cât şi Banca Comercială Carpatica îşi desfăşoară activitatea pe piaţa serviciilor financiar-bancare. În vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu un mediu concurenţial normal, autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea notificată, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice, se arată în comunicat.
Potrivit CC, o decizie cu privire la această operaţiune de concentrare economică urmează să fie adoptată, conform prevederilor legale, în termen de 45 de zile de la data la care notificarea devine efectivă. Consiliul Concurentei este interesat în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la agenţii economici terţi, în legătură cu această concentrare economică.
Într-un comunicat din 29 ianuarie remis Bursei de Valori Bucureşti, Nextebank SA arăta că a finalizat achiziţia unui pachet majoritar de peste 54,79% din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica, obţinând aprobările relevante din partea Băncii Naţionale a României şi a Autorităţii de Supraveghere Financiară. Totodată, a fost depusă în atenţia Consiliului Concurenţei şi notificarea privind concentrarea economică astfel rezultată.
Tranzacţia s-a realizat în doi paşi: achiziţia unui pachet de acţiuni de la grupul de acţionari controlat de Ilie Carabulea şi subscrierea tuturor acţiunilor rămase nesubscrise în cadrul procesului de majorare de capital iniţiat în luna iunie 2015. Numărul total de acţiuni BCC după majorare este de 2.202.742.822, din care Nextebank va deţine 1.206.938.198 (54,79%).
”Finalizarea tranzacţiei de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni ale Băncii Carpatica de către Nextebank marchează o primă etapă foarte importantă în planurile de creştere ale celor două instituţii de credit. Intenţionăm ca, după parcurgerea tuturor procedurile legale necesare, să demarăm şi un proces de fuziune între Banca Carpatica şi Nextebank. Sperăm ca alături de echipele ambelor bănci să construim o bancă locală de succes, profitabilă şi cu un model de afaceri inovativ. Intenţionăm să valorificăm o serie de oportunităţi identificate în piaţa bancară în România, utilizând resursele comune excelente, lichiditatea şi platforma bancară diversificată, personalul dedicat şi expertiza acestuia, care constituie o bază solidă pentru strategia noastră de creştere viitoare, atât organic cât şi prin fuziuni şi achiziţii”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Nextebank, Horia Manda, citat de Agerpres.
Potrivit directorului general al Băncii Carpatica, Johan Gabriels, cele două bănci vor avea împreună, în scurt timp, o contribuţie notabilă în contextul bancar românesc. Nextebank SA este deţinută începând cu 30 aprilie 2014 de către Emerging Europe Accesion Fund. EEAF este un fond de private equity care succede fondului de investiţii Balkan Accession Fund şi are majoritar investitori instituţionali: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii (EIF), Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Regiunii Mării Negre, DEG – parte a grupului bancar german KFW, fiind totodată al treilea fond de private equity pentru care Axxess Capital Partners oferă consultanţă investiţională.