Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine, invocând posibile legături ale MVM cu Federația Rusă, ceea ce ar putea ridica probleme de securitate în preluarea diviziei de furnizare de gaze și electricitate a E.ON.
Ministerul Energiei analizează preluarea E.ON de către MVM
În această sesizare, Ministerul Energiei a subliniat faptul că MVM achiziționează gaze de la Gazprom și că programul nuclear al Ungariei depinde de tehnologia și expertiza rusească. Această situație a fost considerată de autoritățile române ca fiind un punct important care trebuie analizat de comisia responsabilă.
Un alt aspect semnalat de Ministerul Energiei este legat de sursa finanțării tranzacției și valoarea acesteia, care depășește media pieței.
„MVM cumpără gaz de la Gazprom, programul nuclear maghiar depinde de tehnologie și expertiză din federația rusă. Cred că asemenea date trebuie discutate și în cadrul comisiei”, a spus Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a exprimat îngrijorări
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a exprimat îngrijorări legate de posibilele clauze din contractul dintre MVM și E.ON, care ar permite companiei maghiare să vândă acțiunile achiziționate unor entități externe, inclusiv din afacerea Uniunii Europene, ceea ce ar putea crea noi riscuri de securitate națională.
„Avem semne de întrebare legate de modul în care arată posibilul contract între MVM și E.ON furnizare și care include clauze care permit companiei maghiare să înstrăineze acțiunile după această tranzacție, inclusiv către entități terțe, inclusiv din afara UE, și asta poate să ridice probleme de securitate națională”, a mai spus Burduja.
Ministerul Energiei, fiind parte din Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe, are un rol important în analiza acestei tranzacții, alături de alte instituții, inclusiv Ministerul Apărării și Ministerul Economiei. În cazul în care opinia majorității din comisie va fi negativă, tranzacția va fi respinsă, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Kelemen Hunor a calificat drept „penibil” comunicatul transmis de Ministerul Energiei
O reacție a sosit și de la preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Acesta a calificat joi, 16 ianuarie, drept „penibil” comunicatul pe care l-a dat publicităţii Ministerul Energie.
„Eu un comunicat mai penibil decât comunicatul rar am văzut. E o chestiune comercială între o firmă nemţească şi o firmă ungurească. Sigur, statul român are capacitatea de a verifica dacă e ceva de verificat, dar nu prin comunicate publice se rezolvă aşa ceva.
Pe de altă parte, domnul Burduja aşteptăm să vină cu soluţii pentru consumatorul vulnerabil că în aprilie plafonarea preţului la energie se termină şi trebuie să vină cu o propunere, fiindcă cu toţii vrem cel puţin segmentul vulnerabil să fie protejat. (…) Dependenţa anumitor state, Austria, Slovacia, Ungaria, Cehia, într-o oarecare măsură, de gazul rusesc, e ştiută de 100 de ani.
Nu a descoperit Burduja. Că ei nu au rezerve şi ei nu au nici măcar posibilitatea de a aduce în porturile lor, că nu au porturi maritime, gaz din altă parte. Deci, să descoperi acum gaura în kurtos kolacs nu e o mare descoperire. Pentru asta nimeni nu o să-ţi dea Premiul Nobel”, a susţinut Kelemen Hunor la Digi 24.
De asemenea, acesta a adăugat că România este într-o situaţie mult mai bună şi poate schimba în bine nu numai soarta sa, dar şi soarta celorlalte ţări din vecinătate.