Prelungirea plafonării prețurilor RCA până în septembrie 2024 (SURSE)

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va sugera prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă 3 luni, până la finele lunii septembrie 2024, fără alte ajustări.

Propunerea va fi transmisă de Ministerul de Finanțe către Guvern pentru o decizie finală, după obținerea tuturor avizelor necesare.

Sursele indică că motivul pentru această inițiativă este dezechilibrul între cerere și ofertă pentru multe categorii de asigurați.

Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro că, în ciuda scăderii ușoare a frecvenței daunelor și a unei reduceri semnificative a cheltuielilor de administrare și distribuție, asigurătorii nu au redus tarifele în mod corespunzător pentru o mare parte din segmentele de asigurați.

De asemenea, au subliniat că numărul asiguraților cu risc ridicat continuă să crească.

„Chiar și în condițiile actuale de scădere ușoară a frecvenței daunelor și a unei scăderi semnificative a cheltuielilor de administrare și de distribuție, asigurătorii nu-și reduc în mod corespunzător tarifele pentru un număr semnificativ de segmente de asigurați. În continuare, crește numărul asiguraților cu risc ridicat”, au precizat surse guvernamentale.

Marcel Boloș: Decizia privind plafonarea prețurilor RCA depinde de analiza ASF și protecția asiguraților

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a afirmat recent că decizia privind menținerea sau eliminarea plafonării prețurilor RCA va fi luată în urma unei analize efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), programată să fie finalizată „în ultima decadă a lunii iunie”.

Luni, ministrul de Finanțe Marcel Boloș a declarat că vor lua decizia cea mai potrivită în funcție de analiză, având în vedere protejarea atât a asiguraților, cât și evitarea producerii de perturbări în piața asigurărilor.

Marcel Boloș
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

„În funcție de această analiză o să luăm decizia cea mai potrivită pentru a fi protejati atât asigurații și să nu producem perturbări în piața asigurărilor”, a declarat Marcel Boloș.

Luni, întrebat de HotNews.ro dacă plafonarea prețurilor RCA va continua și după data de 30 iunie 2024, Marcel Boloș a menționat că se așteaptă rezultatele analizei efectuate de ASF, având în vedere responsabilitatea acesteia în monitorizarea pieței asigurărilor.

El a subliniat că decizia privind protecția asiguraților și evitarea perturbărilor în piața asigurărilor va fi luată în funcție de acea analiză. Boloș a adăugat că mai sunt 20 de zile până la finalizarea analizei și este încrezător că ASF va veni cu o propunere în acest sens.

„Așteptăm o analiză pe care o face ASF, întrucât ea are responsabilitatea monitorizării pieței asigurărilor. În funcție de aceasta analiză o să luam decizia cea mai potrivită pentru a fi protejati atât asigurații și să nu producem perturbări în piața asigurărilor.

Mai sunt 20 de zile și sunt convins că vor veni cu o propunere”, a mai transmis Marcel Boloș.