Se prelungește termenul de montare a repartitoarelor
Ministerul Energiei a anunțat că se prelungește termenul de montare obligatorie a repartitoarelor de căldură. În acest moment, un milion de locuinţe sunt conectate la sistemul centralizat. Jumătate dintre acestea se găsesc în cele şase sectoare ale Capitalei. Termenul final pentru montajul repartitoarelor este 31 decenbrie 2024.
”Un grup de deputaţi şi senatori PNL, PSD şi UDMR a depus astăzi un proiect de Lege privind prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024 pentru a oferi românilor posibilitatea reală de a implementa măsurile necesare de economisire a energiei. Co-iniţiatorii sunt Sebastian Burduja, Roberta Anastase, Toma Petcu, Bende Sandor, Lorand Antal, Daniel Zamfir şi Radu Pop”, au transmis, luni, reprezentanţii Ministerului Energiei, într-un comunicat de presă.
Potrivit acestora, prin noua OUG se instituie obligaţia de montare în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, a unor sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.
Sprijin pentru persoanele vulnerabile
Iniţiatorii propun o măsură legislativă care reglementează măsurile necesare pentru a oferi un sprijin temporar în anul 2024 categoriilor de persoane vulnerabile. Este vorba despre cele care nu dispun de resursele financiare, pentru acoperirea costului aferent achiziţiei şi montării de repartitoare.
Potrivit sursei, accentuarea crizei energetice afectează în mod semnificativ cetăţenii vulnerabili. Crește, astfel, riscul de sărăcie energetică cu un impact semnificativ asupra calităţii vieţii.
”Pentru a contracara această situaţie, este necesară adoptarea unor măsuri care să ofere sprijin populaţiei vulnerabile în compensarea costurilor legate de achiziţia şi instalarea unor sisteme tehnice pentru măsurarea consumurilor individuale de energie termică în clădiri de tip condominiu conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice”, se mai arată în comunicatul ministerului.
În categoria persoanelor şi familiilor vulnerabile se încadrează cele cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie. Alături de îndeplinirea condiţiilor legate de vârstă şi capacitate de muncă. Dar şi persoanele care sunt în risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situaţii.
Pragul de vârstă relevant pentru această evaluare este stabilit la 60 de ani. Astfel încât toate criteriile de vulnerabilitate sunt îndeplinite pentru a identifica o persoană sau o familie în situaţie de risc de sărăcie. Și a le oferi sprijin financiar din fonduri publice.