Marcel Ciolacu vrea prelungirea plafonării adaosului comercial la alimente: „Este vital să găsim calea”

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: Dreamstime

Marcel Ciolacu a făcut un anunț mult-așteptat despre plafonarea adaosului comercial la alimente. În debutul ședinței de Guvern, premierul a cerut ca acest lucru să fie realizat până în primăvară.

Așadar, Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 ianuarie, că va negocia cu marile lanțuri alimentare pentru prelungirea plafonării adaosului comercial la alimente la alimentele de bază.

Marcel Ciolacu cere plafonarea adaosului comercial la alimente

Potrivit premierului, negocierile cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine alimentare ar trebui să aibă loc săptămâna viitoare.

Totodată, liderul social-democrat a subliniat că este vital ca autoritățile să găsească calea pentru a prelungi această plafonare.

„Săptămâna viitoare vreau să discut și cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine alimentare pentru a stabili cum continuăm mecanismul de plafonare a prețurilor la produsele de bază. Pentru pensionari și nu numai, este vital să găsim calea pentru a prelungi această schemă până în primăvara următoare”, a declarat premierul.

Totuși, patronatele din industria alimentară se opun măsurii. În opinia lor, prelungirea plafonării ar fi „catastrofală” nu numai din punct de vedere al industriei alimentare ci şi al consumatorului final. Un anunț în acest sens a fost făcut de preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

De asemenea, o serie de discuții preliminare au avut loc deja la Ministerul Agriculturii. La momentul respectiv, reprezentanții au venit cu o nouă variantă de lucru.

Este vorba despre introducerea unui mecanism prin care să se intervină punctual la unele produse care înregistrează fluctuaţii mari de preţ.

Ordonanţa de Urgenţă expiră la 1 februarie

Amintim că Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023.

Aceasta a fost valabilă pentru o perioadă de trei luni, cu 14 grupe de produse alimentare. Este vorba despre: pâine, laptele de vacă proaspăt, brânza telemea de vacă vrac, iaurtul simplu din lapte de vacă, făina albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac și zahăr alb tos.

Guvernul a aprobat la finalul lunii octombrie prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente. Totodată, au fost incluse noi produse în această listă. Astfel, totalul a ajuns la 21.

Lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu:

  • orez – bob rotund;
  • cozonac;
  • bulion de roşii;
  • smântână 12% grăsime;
  • margarină;
  • drojdie;
  • pere;
  • usturoi;
  • carne tocată.