"Am aşteptat cu nerăbdare (…) votul privind Ordonanţa de Urgenţă 109, cu amendamentele care au fost propuse, ordonanţă de urgenţă care vine cu precizări noi mult mai clare privind modul în care se face recrutarea managementului corporativ al companiilor de stat. Din perspectiva noastră, a Guvernului, companiile de stat nu au doar ca obiectiv să aducă bani la buget, ele trebuie să funcţioneze bine pentru că în foarte multe cazuri gestionează resurse importante ale statului şi performanţa în administrarea acestor companii înseamnă şi o bună gestiune a resurselor statului din domeniul energetic şi din alte domenii, din domeniul industrial", le-a transmis Dacian Cioloş parlamentarilor.
Potrivit prim-ministrului, după adoptarea acestei ordonanţe, Guvernul va putea să vină cu o nouă abordare privind gestiunea companiilor de stat.
"Această ordonanţă de urgenţă (…) va permite Guvernului să vină, aşa cum am propus la instalare, cu o nouă abordare privind gestiunea acestor companii de stat, o abordare unitară, o abordare transparentă, cu Ministerul Economiei care va avea rolul de a aborda vizionar sau a aborda cu o viziune integrată toate aceste companii de stat, care vor avea ca obiectiv nu doar să-şi crească performanţa, ci şi să contribuie prin performanţa lor la dezvoltarea altor sectoare cu potenţial de a atrage investiţii", le-a mai spus Cioloş parlamentarilor.
După vot, premierul a mai explicat că adoptarea acestei OUG va permite şi o recrutare mai transparentă şi eficientă a managementului companiilor de stat.
"Noi am venit cu multe amendamente la această ordonanţă de urgenţă, care să asigure o recrutare mai transparentă şi mai eficientă a managementului companiilor de stat. Eu am cerut Ministerului Economiei să vină nu doar cu proceduri de recrutare a managementului performant în companiile de stat, una cu una, ci să vină cu o viziune, în aşa fel încât să fie foarte clar ce aşteaptă statul în general de la cei care sunt numiţi în fruntea acestor companii de stat. (…) Din păcate, de multe ori, aceste companii de stat au fost folosite ca nişte sinecuri pentru anumiţi protejaţi ai unor lideri la nivel local sau la nivel central. Cred că e important şi e momentul să vedem companiile de stat ca o resursă naţională importantă, la fel cum e pământul, la fel cum sunt pădurile şi să exploatăm această resursă, să utilizăm această resursă într-un mod cât mai performant, nu doar pentru a ameliora funcţionarea pieţelor pe diferite domenii şi sectoarelor economice pe diferite domenii, dar şi pentru a valorifica cât mai bine aceste resurse", a punctat Cioloş.
Prim-ministrul a atras atenţia că o mare parte dintre aceste companii acţionează în sectoare cheie pentru economia românească, în sectorul energetic sau în sectorul industrial, şi buna funcţionare a acestora poate să atragă şi investiţii private.
"Proasta gestionare a acestor companii a îndepărtat de multe ori investiţii private tocmai pentru că atunci când, eu ştiu, la un complex energetic, de exemplu, nu ai un management care să fie clar, transparent şi performant, nu vii să faci afaceri cu astfel de companii", a precizat Cioloş.
Sursa: Agerpres