"Nu am nicio ambiţie să dispară un număr de comune sau de sate de pe harta României, dar vreau să punem pe masă nişte realităţi pe care le tot ocolim pentru că politic nu dă bine să discutăm despre ele. Anul acesta e un an electoral în care poate nu găsim soluţii acum, dar haideţi măcar să avem curajul să le punem pe masă şi să începem să discutăm soluţiile pe care le putem imagina. Pentru că numai rezistenţa la schimbare nu o să ducă la evoluţie. Dacă dvs oferiţi soluţia pentru ca, folosind bani mai puţini, să putem finanţa o administraţie mai stufoasă şi să putem eficientiza proiecte pe care s-au cheltuit bani publici mulţi – şi vedem că nu sunt eficiente – deci dacă aveţi soluţii, eu sunt primul care le va prelua şi le va promova", a spus prim-ministrul, luni, la cea de-a XIX-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România. 

El a adăugat că înţelege opoziţia exprimată de cei prezenţi faţă de desfiinţarea unor comune şi sate din România, dar a subliniat că trebuie găsite modalităţi pentru a creşte eficienţa utilizării resurselor bugetare. 

"Haideţi să fim sinceri şi pragmatici! Acolo unde avem sate de câţiva zeci de locuitori şi unde la nivelul primăriilor aveţi 10-20 de angajaţi şi veniţi să solicitaţi resurse pentru funcţionarea administraţiei la nivel central, cum putem privi în perspectivă dezvoltarea satului respectiv?!", a mai spus el. 

Dacian Cioloş a adăugat că promisiunile pot fi făcute cu uşurinţă în campania electorală, dar că bugetul este limitat. 

"Dacă nu desfiinţăm sate, haideţi să găsim alte modalităţi prin care să putem creşte eficienţa utilizării fondurilor pe care le avem la dispoziţie. Orice prim-ministru vă poate promite tot felul de lucruri, mai ales în campania electorală, dar tot la bugetul ăla ne întoarcem până la urmă, pe care nu îl putem creşte doar pentru că facem campanie electorală. Sunt proiecte de investiţii, de aducţiune de apă, de canalizare, de şcoli care sunt finalizate sau care nu sunt finalizate încă, dar pentru care s-au investit bani mulţi din bugetul naţional şi care, după ce sunt finalizate, nu au conectări la serviciile respective. Sau nici măcar nu pot să plătească serviciile respective, deci nu se pot acoperi costurile, pentru că nu sunt suficienţi utilizatori. Sau se termină şcoli şi nu mai sunt elevi. La lucrurile acestea concrete trebuie să găsim răspuns", a subliniat Cioloş, îndemnându-i pe cei prezenţi să se implice în găsirea de soluţii, beneficiind şi de experienţa pe care o au.

Sursa: Agerpres