Liberalizarea pieţei de energie are şi părţi bune. Una dintre acestea este obligaţia reglementatorului de a publica preţurile şi cantităţile de energie care intră în coşul reglementat, adică pentru consumatorii finali care nu au uzat de dreptul de eligibilitate, categorie în care intră şi populaţia.
Conform noii legi a energiei (nr. 160/2012), Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este autoritatea competentă care aprobă preţurile reglementate de vânzare-cumpărare a energiei electrice şi cantităţile de energie electrică din contractele încheiate între producători şi furnizorii clienţilor finali care optează pentru preţurile reglementate, cu respectarea calendarului de eliminare treptată a acestora.
Astfel, pentru anul în curs, ANRE a stabilit pentru piaţa reglementate o cantitate de energie electrică de 15,337 TWh, la un preţ mediu de livrare de 155 lei pe MWh.
Preţurile reglementate sunt cuprinse între 125 şi 271 de lei/MWh, în funcţie de producătorul de energie. Cel mai mic preţ, aşa cum era de aşteptat, aparţine companiei Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de electricitate din România, iar cel mai scump preţ este prevăzut pentru Complexul Energetic Hunedoara. Aşa cum se poate observa şi din tabelul de mai jos, Hidroelectrica nu este însă producătorul de energie care va acoperi cea mai mare parte din energia livrată în regim reglementat, dar va acoperi puţin peste un sfert din cantitatea totală prevăzută de ANRE pentru coşul reglementat în acest an.
Cea mai mare cantitate de energie pentru piaţa reglementată provine de la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă care va acoperi mai mult de o treime din energia livrată în regim reglementat, la un preţ de 142 de lei/MWh.
Noua centrală de la Brazi, pusă în funcţiune în vara anului trecut de OMV Petrom, va livra în piaţa reglementată o cantitate de energie de 1,5 TWh, aproape 10% din consumul estimat pentru 2013. Preţul aprobat de ANRE pentru centrala OMV Petrom este peste preţul mediu de 155 de lei, dar mai mic decât la ceilalţi producători termo deţinuţi de stat.
De exemplu, Complexul Energetic Oltenia va avea o contibuţie la coşul reglementat de 16%, la preţul de 190 de lei. Complexul Hunedoara va genera 2% din consumul reglementat, adică 308.795 de MWh, cu 271 de lei. O altă cantitate de energie reprezentant 11% din coş provine de la producătorii de energie în cogenerare de înaltă eficienţă, la preţul de 189 de lei. Iar cealaltă parte, de 86.624 de MWh vor proveni de la alţi producători cu grupuri energetice nedispecerizabile, la acelaşi preţ de 189 de lei pe MWh.
În toamna anului trecut a fost stabilit calendarul pentru eliminarea treptată a tarifelor reglementate în domeniul energiei electrice. Astfel la consumatorii casnici acest proces va începe în vara acestui an şi se va încheia la finele anului 2017, aşa cum se poate vedea din datele de mai jos.
Precizăm faptul că procentele de mai jos nu reprezintă majorarea preţurilor finale la consumatori, însă factura la energie ar putea creşte semnificativ la sfârşit perioadei de liberalizare.
• 01 iulie 2013: 10%
• 01 ianuarie 2014: 20%
• 01 iulie 2014: 30%
• 01 ianuarie 2015: 40%
• 01 iulie 2015: 50%
• 01 ianuarie 2016: 60%
• 01 iulie 2016: 70%
• 01 ianuarie 2017: 80%
• 01 iulie 2017: 90%
• 31 decembrie 2017: 100%
Pentru a putea observa care este diferenţa dintre preţul reglementat şi preţul pieţei, vă arătăm mai jos preţurile la care vor sau au vândut energie pe bursă cei mai ieftini producători.
De exemplu, Hidroelectrica are lansate oferte de vânzare de energie la începutul lunii aprilie la un preţ pe MWh de 165 de lei. Amintim faptul că preţul reglementat pentru Hidroelectrica a fost stabilit de ANRE la 125 de lei/MWh. Mai mult, tendinţa din ultima perioadă este că preţurile au început să scadă. Acest lucru reiese şi din datele prezentate de bursa de energie OPCOM în urmă cu o săptămână. Spre exemplu, Hidroelectrica a încheiat mai multe contracte pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB) la preţul de 180 de lei/MWh.
Un alt exemplu este Nuclearelectrica, care aşteaptă astăzi oferte de la cumpărători, tot pe PCCB, la un preţ de 180 de lei/MWh. La începutul anului, Nuclearelectrica a reuşit să vândă energie pe OPCOM şi la preţul de 220 de lei/MWh. Preţul reglementat în cazul Nuclearelectrica este de 142 de lei/MWh.