Instalarea panourilor fotovoltaice în regiune a crescut cu 63%, la 21,9 gigawaţi, depăşind capacitatea combinată a noilor surse instalate în 2011, bazate pe vânt şi arderea gazelor, cu doar 9,5 gigawaţi fiecare.
Ţările europene au instalat 75% din capacitatea globală, beneficiind de un preţ redus al panourilor şi de prime garantate pentru energie. La fel ca în ultima decadă, piaţa fotovoltaică a crescut din nou peste aşteptări atât în Europa, cât şi în lume, potrivit EPIA. Instalaţiile la nivel global au totalizat 29,7 gigawaţi anul trecut, faţă de 16,8 gigawaţi în 2010, Italia şi Germania adjudecându-şi 60% din piaţă, cu 9,3, respectiv 7.5 gigawaţi.
Aceste cote de piaţă sunt însă nesustenabile, iar creşterea pieţei va încetini în perioada următoare pe măsură ce statele vor reduce subvenţiile, potrivit Asociaţiei citate. Deşi industria trece acum printr-o perioadă de incertitudine, perspectivele pe termen mediu şi lung rămân bune.Pentru 2012, EPIA a previzionat o scădere a noilor capacităţi solare instalate în Europa undeva între 21,6 şi 9,9 gigawaţi, interval care evidenţiază incertitudinile cu care se confruntă regiunea.
Panourile solare instalate anul trecut în Europa au generat aproape 30% din electricitatea produsă de toate noile capacităţi energetice din regiune, respectiv 26 terawaţi oră, nivel similar celui înregistrat în cazul centralelor pe gaz, care au o eficienţă energetică mai ridicată. EPIA consideră că dacă nivelul noilor instalări rămâne stabil anul viitor, se va produce suficientă energie solară pentru a compensa închiderea celor opt reactoare nucleare germane din 2008.
În timp ce Europa a asigurat majoritatea noilor capacităţi solare apărute anul trecut în lume, alte pieţe urmează să câştige teren în viitor. Pieţele ne-europene dau semne că vor înclina în curând balanţa în favoarea lor, conduse de China, Statele Unite şi Japonia.