Desfășurată în perioada 1970-1973, operațiunea ”Peregrinii” se înscrie în seria destul de lungă a măsurilor nefericite luate de regimul comunist pentru a-şi elimina adversarii sau în goana după valută forte. Afacerea „Peregrinii” a fost iniţiată într-un context economic şi politic destul de complex, însă acţiunea în sine şi procedurile ofiţeriilor însărcinaţi cu derularea afacerii, au permis numeroase abuzuri şi multă corupţie.

Coperta numărul 27 a revistei prezintă informații în premieră despre operațiunea ”Ghost Stories”. Descoperă cum KGB împreună cu anumite instituții ale statului rus au organizat cea mai importantă rețea de spionaj din SUA. Spionii rețelei urmau cursuri intensive și se foloseau de identitatea unor persoane decedate, de unde și denumirea operațiunii.

Un alt subiect interesant și de maximă actualitate este cel care ne oferă informații despre ce i-a determinat pe unguri să sufere de „Sindromul Trianon”. Vara anului 1920 a pus capăt Primului Război Mondial prin semnarea Tratatului de Pace. Tratatul a reprezentat pentru români, slovaci, sârbi, croați sau italieni, recunoașterea drepturilor lor istorice. În schimb, pentru maghiari, a reprezentat severe pierderi umane și teritoriale ceea ce a condus la apariția „Sindromul Trianon”. Pentru a vedea de unde vine acest sindrom, citiți intregul articol al revistei Evenimentul Istoric.

Nu în ultimul rând descoperă mai multe despre pasiunea pe care o avea Adolf Hitler pentru mașinile luxoase. Hitler a avut un parc numeros de vehicule, printre ele numărându-se unele dintre cele mai luxoase mașini realizate de concernul Mercedes-Benz.

Citiți pe larg despre aceste subiecte și multe alte articole de interes, achiziționând Evenimentul Istoric nr. 27, de la punctele de difuzare a presei sau online pe www.agoramag.ro , în secțiunea Reviste!

Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente. Detalii aici: https://bit.ly/3evyBRl

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.