Dezvoltatorul spaniol Gran Via, proprietarul a trei foste fabrici din Bucureşti, a câştigat la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) dreptul de a-şi deduce TVA-ul plătit la achiziţia terenului şi clădirilor de pe platforma Frigocom. Decizia a fost luată în virtutea faptului că dezvoltatorul vrea să construiască pe acest lot noi imobile care vor desfăşura operaţiuni taxabile.
Aceasta este prima decizie având ca obiect un litigiu privind TVA înaintat de către o societate din România în faţa CEJ. Decizia ar trebui să pună capăt litigiului pe care spaniolii l-au avut cu ANAF pe seama ajustării TVA pentru clădirile demolate. Gan Via a fost reprezentantă în acest demers de consultanţii fiscali ai PwC România şi avocaţii Pachiu şi Asociaţii.
Sentinţa CEJ susţine că „o societate care a achiziţionat o suprafaţă de teren şi construcţii edificate pe aceasta din urmă, în vederea demolării acestor construcţii şi a realizării unui complex rezidenţial pe suprafaţa de teren respectivă, are dreptul de a deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţionării construcţiilor menţionate”. Gran Via a cumpărat în martie 2007 terenul de 31.667 mp şi clădirile aferente fostei platforme Frigocom de la compania italiană Mondial Elite East pentru suma de circa 17,5 mil. euro. Din această sumă, 3,4 mil. euro a reprezentat contravaloarea construcţiilor şi restul preţul terenului. Pe acest lot a fost anunţată construcţia a 1.400 de locuinţe.
Instanţa europeană mai precizează în decizia sa că „demolarea unor construcţii, achiziţionate împreună cu suprafaţa de teren pe care au fost edificate, efectuată în vederea realizării unui complex rezidenţial în locul acestor construcţii, nu determină o obligaţie de regularizare a deducerii iniţiale a TVA aferente achiziţionării construcţiilor menţionate”.
Administraţia Finanţelor Publice a Sectorului 1 a emis în mai 2009 o decizia de impunere, în sarcina Gran Via, a unei obligaţii de plată în sumă de 2,02 mil. lei, aferentă construcţiilor demolate pentru care compania dedusese TVA-ul.
Putere de precedent
„Decizia va avea implicaţii profunde asupra sectorului imobiliar din România şi nu numai, permiţând dezvoltatorilor să deducă TVA pentru clădirile şi terenurile achiziţionate şi să nu regularizeze deducerea iniţială în cazul în care din motive comerciale se decide demolarea construcţiilor achiziţionate pentru construcţia unora noi”, a declarat Daniel Anghel, partener şi şef al departamentului de taxe indirecte al PwC România.
Prin urmare, dezvoltatorii care au suportat costuri de TVA aferente demolării construcţiilor vor avea şansa de a recupera respectivele sume plătite către bugetul de stat, decizia CEJ având putere de precedent.
Chiar dacă planurile spaniolilor au fost date peste cap de criza imobiliară, Gran Via intenţionează să înceapă anul viitor construcţia primului bloc cu 98 de apartamente pe platforma Frigocom, investiţie ce nu va depăşi 5 mil. euro. Dezvoltatorul speră să strângă banii de construcţie din vânzarea a mici porţiuni din terenurile pe care le are. Până acum au vândut doar 5.000 mp nemţilor de la Lidl. Certificatul de urbanism obţinut de spanioli în 2008 prevedea construirea unui complex rezidenţial cu şapte blocuri de câte 15 etaje.
Până acum Gran Via a investit în România 118 mil. euro în achiziţia fostelor platforme industriale Electrotehnica, Tricodava şi Frigocom şi a unui teren de 6,5 ha în Constanţa.