China dispune în prezent de două portavioane: Liaoning, de fabricaţie rusă şi care se află în exploatare din 2012, şi Shandong, de fabricaţie naţională şi lansat la apă la sfârşitul lui 2019.
În ultimii ani au apărut speculaţii cu privire la construirea unui al treilea portavion, chiar dacă nu există un anunţ oficial în acest sens, conform globaltimes.cn
Potrivit sursei menționate, noutatea reprezintă un „pas istoric pentru femeile din cadrul forţelor armate chineze”.
Accesul la aceste posturi era limitat la absolvenţii şcolilor militare
Planul de recrutare de piloţi de marină pentru 2023 a fost extins pentru a include absolvenţi de ştiinţe şi inginerie proveniţi din universităţi civile, studenţi care îşi efectuează serviciul militar în cadrul forţelor navale şi absolvenţi care sunt deja înrolaţi în aceste forţe.
Trebuie menționat că accesul la aceste posturi era limitat până în momentul actual la absolvenţii şcolilor militare.
China are nevoie de circa 200 de piloţi
„Piloţii de avioane de portavion sunt în centrul capacităţii de luptă a portavioanelor şi transformarea accelerată a forţelor navale chineze presupune că nevoia pentru astfel de piloţi este tot mai urgentă”, a declarat un oficial chinez sub rezerva anonimatului.
Potrivit analistului în probleme de apărare Song Zhongping, China dispune de 100 de avioane de portavion pentru care are nevoie de circa 200 de piloţi.
Al doilea portavion al Chinei este posibil să fi avut o întâlnire strânsă cu o navă americană
În altă ordine de idei, imaginile publicate de marina chineză cu antrenamentul în limba engleză de pe cel de-al doilea portavion chinezesc Shandong ar putea să fi dezvăluit câteva detalii importante.
De exemplu, este foarte probabil ca Shandong să fi avut o întâlnire apropiată cu un portavion american în Marea Chinei de Sud, au declarat experții militari.
„Aceasta este nava de război 17 a marinei chineze”, a aclamat un membru al echipajului atât în chineză, cât și în engleză, într-un scurt videoclip în care Shandong efectua antrenamente de luptă reale în Marea Chinei de Sud, arătând avioane de luptă J-15 care zburau în permanență.
„Oferă oamenilor un sentiment copleșitor de securitate„, a descris marina chineză cuvintele lui Shandong pe contul său oficial WeChat.