Clujul investește milioane pentru a transforma deșeurile în energie electrică. Proiectul, demarat în 2023 și în valoare de peste 60 de milioane de lei, prevede utilizarea unei instalații speciale pentru a procesa aproximativ 25.000 de tone de deșeuri pe an, generând o cantitate estimată de 18.240 MWh/an.
Autoritățile din Cluj vor transforma deșeurile reziduale în energie electrică
Construcția halei destinate acestei instalații este aproape finalizată, iar autoritățile locale estimează că primele teste și probe vor fi efectuate în luna mai. Procesul tehnologic presupune mărunțirea și dezintegrarea deșeurilor, ceea ce va duce la producerea unui gaz care, ulterior, va fi transformat în energie electrică.
Aceasta va fi utilizată pentru alimentarea unor obiective locale, precum stadionul Cluj Arena, sediile administrative și alte instituții publice.
Administrația locală a finanțat integral proiectul din bugetul propriu multianual, fără a accesa fonduri externe. Conform strategiei naționale de gestionare a deșeurilor, Clujul trebuie să valorifice cel puțin 15% din deșeurile municipale până în 2025.
În acest context, autoritățile au accelerat lucrările, iar până în aprilie urmează să fie livrate și instalate ultimele echipamente necesare funcționării stației.
„Energia verde produsă de-a lungul unui an va putea acoperi consumul forului administrativ, al stadionului Cluj Arena și al celorlalte instituții subordonate”, a informat C.J. Cluj.

Primul oraș din România care implementează un sistem de eco-insule digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor
În altă ordine de idei, Sighișoara a devenit de la 1 martie primul oraș din România care implementează un sistem de eco-insule digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
Acest proiect-pilot, finanțat prin PNRR, promite o gestionare mai eficientă și ecologică a deșeurilor urbane, folosind tehnologie modernă pentru monitorizare și control.
Fiecare eco-insulă este dotată cu cinci containere de aproximativ un metru cub, concepute pentru colectarea separată a deșeurilor. Acestea pot deservi până la 200 de apartamente și sunt accesibile doar locatarilor din zonele arondate, prin intermediul unor carduri personalizate.
Primarul Iulian Sârbu a explicat că acest sistem previne utilizarea abuzivă a containerelor de către persoane din alte cartiere.
„Fiecare apartament are o cartelă care deschide pubela. Bineînțeles, aceasta se încuie la loc după folosirea ei. Nu pot aduce de la alte blocuri, să spun, sau din alte cartiere de case, alte persoane decât cele care sunt arondate unei insule, nu pot arunca fracțiile în aceste containere digitalizate”, a spus edilul.