O pacientă din Japonia a beneficiat în premieră de un transplant pulmonar de la donatori vii. Plămânii acesteia fuseseră puternic afectați de COVID-19 și a fost conectată timp de trei luni la un aparat de ventilație. Este prima operație de acest tip din lume realizată cu succes pornind de la donatori vii, care au fost soțul și fiul pacientei.
O echipă de medici de la Kyoto University Hospital (vestul Japoniei) a anunţat joi că a realizat cu succes primul transplant pulmonar de la donatori vii, la o pacientă ai cărei plămâni au fost grav afectaţi de COVID-19, relatează EFE, după cum transmite Agerpres.
Pacienta a suferit de pneumonie după ce a fost infectată cu noul coronavirus la sfârşitul anului trecut. Femeia a avut nevoie de respiraţie asistată, după ce plămânii săi au fost grav afectaţi de virus, potrivit unui comunicat difuzat de spitalul universitar.
Este prima operație de acest tip
O echipă medicală formată din 30 de specialişti a realizat operaţia de transplant în cursul zilei de miercuri, iar pacienta a avut o evoluţie favorabilă în primele 24 de ore.
Se aşteaptă ca pacienta, al cărei test pentru COVID-19 a ieşit negativ şi care a fost conectată timp de trei luni la un aparat de ventilaţie, să fie externată în următoarele două luni şi să îşi poată relua viaţa normală după încă o lună.
Donatorii au fost soţul şi fiul pacientei, cărora li s-a prelevat ţesut din plămânul stâng, respectiv drept.
Potrivit Kyoto University Hospital, este vorba de prima operaţie de acest tip din lume realizată cu succes pornind de la donatori vii.
Anterior, au fost realizate, în multe alte ţări, zeci de operaţii de transplant pulmonar pornind de la donatori în moarte cerebrală, însă niciuna cu caracteristicile celei efectuate în prezent, se arată în comunicatul emis de Kyoto University Hospital din Japonia.
Japonia, îngrijorată de variantele mai contagioase ale COVID-19
Pe de altă parte, autorităţile sanitare japoneze sunt îngrijorate că variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 sunt pe cale să dea naştere unui al patrulea val de epidemie, în condiţiile în care au mai rămas doar ceva mai mult de 100 de zile până la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Variantele SARS-CoV-2 par mai contagioase şi ar putea fi rezistente la vaccinuri, care încă nu sunt disponibile pe scară largă în Japonia. Cea mai grea situaţie se înregistrează la Osaka, unde numărul de infectări a atins noi recorduri săptămâna trecută,, determinând autorităţile regionale să aplice de luni, pentru 30 de zile, măsuri de lockdown ţintite.
Varianta britanică a coronavirusului a devenit dominantă în regiunea Osaka, propagându-se mai rapid şi umplând paturile din spitale cu cazuri mai grave decât virusul iniţial, a afirmat profesorul Koji Wada, consilier guvernamental în problema pandemiei.
Sursă foto: Dreamstime