Doi judecători de la Curtea de Apel București nu au mai așteptat verdictul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la dezlegarea problemei de drept legate de cursul prescripției. Astfel, magistrații au dispus încetarea procesului penal față de un inculpat trimis în judecată pentru furt, realizând astfel o premieră în lumea justiției.
Doi magistrații de la Curtea de Apel București (CAB) au aplicat direct decizia CCR nr. 358/2022 privind cursul prescripției speciale.
Judecătorii nu au mai așteptat deciza ÎCCJ
În acest sens, cei doi judecători CAB au dispus încetarea procesului penal față de un inculpat trimis în judecată pentru furt.
Potrivit Codul Penal „luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt: 5 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani”.
În doarul judecat de instanță, fapta a fost comisă la 17 aprilie 2017. Deci termenul de prescripție generală de 5 ani s-a împlinit la 17 aprilie 2022.
Minuta deciziei luate de judecătorii CAB
„În temeiul art.421 pct.2 lit.a din Codul de procedura penală, admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București împotriva Sentinței penale nr.932 din dată de 20 decembrie 2021, pronunțată de Judecătoria Sectorului 3 București în Dosarul nr.11407/301/2021.
Desființează, în parte, sentința penală apelata și, în fond, rejudecând: În temeiul art.396 alin.1, 6 rap. la art.16 alin.1 lit.f teza a ÎI-a din Codul de procedura penală, încetează procesul penal cu privire la infracțiunea de furt, prevăzută de art.228 alin.1 din Codul penal (fapta din dată de 17 aprilie 2017), că urmare a împlinirii termenului prescripției generale a răspunderii penale.
Înlătura dispoziția privind obligarea inculpatului, în temeiul art.274 alin.1 din Codul de procedura penală, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în suma de 1.500 lei. În temeiul art.275 alin.3 din Codul de procedura penală, dispune că toate acele cheltuieli judiciare să rămână în sarcina statului.
Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate. În temeiul art.275 alin.3 din Codul de procedura penală, cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea apelului rămân în sarcina statului. Definitivă.
Pronunțată astăzi, 27 iunie 2022, prin punerea hotărârii redactate la dispoziția inculpatului, a persoanei vătămate și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în minuta deciziei judecătorilor de la Curtea de Apel București.