Premieră în România! A fost anulată prima amendă pentru nepurtarea măștii, mulțumită deciziei CCR
Amintim că amenda a fost acordată în aprilie 2020 unei persoane care nu purta mască, în zona Gării de Nord din București. După ce a sancționată, persoana a contestat sancțiunea iar avocații au invocat noua decizie a CCR. Totuși, trebuie menționat că noua decizie a instanței nu este definitivă.
Mai apoi, în ziua de 15 februarie, judecătorii CCR au decis în unanimitate că este neconstituțional actul normativ care prevede că pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
Decizia Curții Constituționale a României (CCR) este definitivă și general obligatorie iar motivarea acesteia nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.
Masca de protecţie în spaţiile deschise ar trebui să devină istorie în România
Mai mult, surse ale Antena 3 spun că autoritățile nu intenționează să modifice legea pentru a rămâne în vigoare purtarea măştii în aer liber, astfel că masca de protecţie în spaţiile deschise ar trebui să devină istorie în România în cel mai scurt timp, la finalul lunii februarie sau începutul lunii martie.
Potrivit CCR, decizia a fost luată după ce s-a observat că ordonanța de urgență prin care a fost instituită obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise nu avea avizul Consiliului Legislativ atunci când a fost publicată în Monitorul Oficial.
De asemenea, CCR spune că nu contestă purtarea măștii în spații publice, ci modul în care a fost adoptată Ordonanța care stabilește acest lucru.
În acest context, medicul Radu Țincu a declarat că populația României a căpătat un grad de imunitate colectivă „suficient de bun”. Din acest motiv, spune el, restricțiile ar trebuie să fie ridicate.
„Este clar că după această pandemie va trebui să tragem niște concluzii și să putem să ne pregătim dacă în viitor vor mai fi astfel de amenințări. Este clar că unele dintre măsurile luate au fost greșite, dar trebuie să ni le asumăm și să spunem că nu au avut eficiența pe care noi am crezut-o.
Însă la momentul 2020, când a apărut în Europa acest virus, nimeni nu știa cum să se comporte în fața acestei amenințări. În acest moment, cu această variantă Omicron, e clar că toate studiile spun că produce forme mai ușoare de boală comparativ cu varianta Delta.
Avem un grad de imunitate colectivă cred că suficient de bun. Dacă cumulăm cei care s-au îmbolnăvit în valul 4 și valul 5 și cu cei vaccinați, chiar și România reușește să ajungă la un grad de imunitate colectivă de peste 75-80%. Eu cred că va trebui încet, încet să ne îndreptăm spre ridicarea tuturor restricțiilor și ieșirea din starea de alertă.
Nu o să putem să biciuim sistemul imunitar la nesfârşit ca să ajungem cu acest nivel de anticorpi încât să elimine variante mutante. Cred că la un moment dat, ca şi în cazul gripei, trebuie să modificăm compoziția vaccinului astfel încât ea să fie suficient de potrivită pentru a neutraliza aceste variante virale”, a declarat Radu Țincu la Antena 3.