„Campania de inițiere în securitate cibernetică pentru seniori pe care am lansat-o este menită să ofere acestora cunoștințele necesare pentru ca ei să poată naviga în siguranță în spațiul digital. Este o necesitate reală în condițiile în care tehnologia a devenit în prezent un ajutor enorm pentru persoanele în vârstă – pentru a ține legătura cu familia și cei apropiați, pentru a face cumpărături online sau programări la medic.
Tehnologia ajută în acest sens, însă este foarte important să știm cum să o folosim, pentru că există foarte multe pericole pe care, poate, de multe ori nu le conștientizăm. De aceea, aceste cursuri de inițiere au ca scop îmbunătățirea cunoștințelor de bază în securitate cibernetică prin sesiuni de instruire dedicate. Ne propunem ca, astfel, prin educarea seniorilor să prevenim fraudele online și să îi protejăm împotriva principalelor tipuri de atacuri cibernetice.
Trebuie să știe cum se pot proteja de amenințări, cui trebuie să se adreseze și ce trebuie făcut pentru a crea un mediu sigur”, a explicat Alexandra Dobre, președinta Asociației Institutul de Îmbătrânire Activă a Populației.
Programul de inițiere în securitate cibernetică pentru seniori va demara printr-un proiect-pilot. Ulterior, acesta va fi extins la nivel național, atât în orașele mari, dar mai ales în zonele cele mai defavorizate din acest punct de vedere, unde decalajul digital este cel mai mult prezent.
Parteneriat cu specialiștii ICI București
Programul va include sesiuni de instruire dedicate, ateliere și cursuri în fiecare județ din țară, realizate cu sprijinul experților în securitate cibernetică de la ICI București. De asemenea, se are în vedere colaborarea la nivel local cu autoritățile statului, dar și cu alte organizații neguvernamentale care desfășoară programe pentru seniori.
O altă etapă în cadrul proiectului prevede realizarea unei platforme online, care să ofere informații actualizate despre protecția în mediul digital și recomandări de la specialiști.
„Seniorii trebuie să fie familiarizați cu ceea ce înseamnă lumea digitală, pentru că îi ajută, le face viața mai ușoară. Dar toate vin cu un preț – cel al securității cibernetice. (…) Suntem parte în acest proiect, pentru că am considerat că este o datorie pe care noi toți o avem față de seniori.
Este o obligație pentru noi să încercăm să-i ajutăm să înțeleagă mai bine lumea digitală care este cu noi și va continua să fie din ce în ce mai prezentă în relaționarea pe care o vom avea cu autoritățile publice locale, cu entitățile economice, cu prietenii din spațiul digital.
De aceea, ne implicăm pentru a le arăta și a-i învăța cum să facă astfel încât toate acestea să se realizeze în condiții sigure”, a explicat Adrian-Victor Vevera, directorul general al ICI București.
Securitatea cibernetică începe cu educația
Inițiativa lansată de Institutul de Îmbătrânire Activă a Populației a fost salutată și de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Prezent la eveniment, Radu Antohi, subsecretar în cadrul MCID, a declarat că: „Era digitală a venit și în România. Este aici și, ușor, ușor, va trebui să o integrăm în viața noastră de zi cu zi. Iar pentru asta trebuie să ne educăm, să înțelegem care sunt beneficiile digitalizării și ale competențelor digitale, dar și care sunt pericolele de securitate cibernetică.
Cred că, în acest domeniu, contează mai puțin capacitățile tehnice ale unui stat, cât capacitatea de a transmite informațiile și de a educa populația cu privire la aceste amenințări și pericole. De aceea, consider că acest proiect este unul foarte important, pentru că educația este pilonul securității cibernetice.”
Potrivit reprezentantului ministerului, există mai multe linii de finanțare în cadrul PNRR, în această direcție. Una dintre acestea este modernizarea și transformarea a peste 1.000 de biblioteci din România în huburi digitale, proiect care va beneficia de o finanțare de 37 de milioane de euro.
Ulterior, tot prin intermediul PNRR, vor fi finanțate cursuri de competențe digitale pentru populație, ce vor fi realizate în respectivele huburi.
Un proiect de suflet
Inițiativa lansată de Institutul de Îmbătrânire Activă a Populației beneficiază de finanțare privată. Pentru prima fază a proiectului, aceasta va fi asigurată de către UniCredit Bank și Acronis, unul dintre principalii actori în domeniul securității cibernetice la nivel mondial.
Compania s-a implicat din primul moment în susținerea acestui demers, după cum a explicat Silvia Filip, Sales Manager Europe Acronis: „Pentru mine este un proiect de suflet și mi-am dorit foarte mult să ne implicăm în acest proiect. Nu doar pe partea de sponsorizare, ci și prin know-how-ul și expertiza pe care o avem în domeniul securității cibernetice.
Ne dorim ca acest proiect să nu fie doar unul local, în regiunea București-Ilfov, ci la nivel național. Pentru că toți seniorii au nevoie să înțeleagă cum să navigheze în mod sigur în noua lume digitală, care vine cu pericolele ei. Securitatea cibernetică este importantă pentru seniori și, de aceea, în seminariile și conferințele care vor fi organizate de anul viitor vom aborda subiecte practice.
Vom pune accentul pe exemplele de bune practici, recunoașterea și evitarea atacurilor cibernetice, gestionarea parolelor, rețelele sociale, comerțul online și protejarea identității. Ne dorim să contribuim astfel la educarea nu doar a seniorilor, ci a tuturor celor care au nevoie.”
Alexandra Dobre, președinta Institutului de Îmbătrânire Activă a Populației, a precizat că structura programului va fi una flexibilă, care se va adapta dinamic la cerințele și nevoile seniorilor ce vor rezulta din urma interacțiunilor direct cu aceștia. Astfel, atelierele și seminariile vor fi personalizate pe nivelul de pregătire al seniorilor și de domeniile de interes ale acestora. De asemenea, vor include numeroase aplicații practice care să le vină în ajutor seniorilor.
„Securitatea cibernetică nu este doar o chestiune tehnică, ci și una de educație de responsabilitate”, a concluzionat Alexandra Dobre, în finalul evenimentului de lansare al programului.