Premieră în România pentru proprietarii de animale. Ce spun judecătorii în caz de divorț

animale, caine, pisica, proprietari animale

SURSA FOTO: Pexels

Cine rămâne cu animalul de companie după despărțire? În Oradea, a avut loc o premieră, un cățel ajungând la mijloc în urma despărțirii stăpânilor săi. Iată cum a fost gestionat cazul.

Cine rămâne cu animalul de companie după despărțire?

Cine rămâne cu animalul de companie după despărțire? Un astfel de caz ajunge chiar în instanță, fiind decisă într-un mod similar cu cel aplicat în cazurile de custodie a copiilor. Un caz recent din Oradea a marcat o premieră: foștii soți au fost obligați să demonstreze în fața judecătorului cine a avut mai multă grijă de câinele familiei. Decizia instanței a fost să se efectueze un partaj al custodiei.

În decursul a patru ani, Ioko a fost îngrijită de Oana și de partenerul ei. Deși aceștia s-au despărțit, cățelușa este norocoasă deoarece cei doi au reușit să ajungă la un acord, iar acum Ioko beneficiază de două case.

„Când i-am făcut carnetul de sănătate, l-am pus pe el proprietar pentru că el o găsise.  Când ne-am despărțit, am hotărât să facem partaj… să o ținem cu rândul, să împărțim custodia”, a declarat Oana, potrivit Digi24.

Victoria a fost nevoită să părăsească Italia după 24 de ani de relație și să împartă animalele de companie cu fostul partener. El a refuzat cu desăvârșire să renunțe la pisică.

„Când am plecat, i-am zis că iau pisica. A zis nu, ia ce vrei din casă, dar nu pisica. Și am lăsat-o acolo. Dar șoriceii trebuia să îi am. Aveam un porc de Guineea, 2 dihori și 23 de gerbili”, a spus ea.

Cățel din Oradea, gestionat în mod similar cu custodia unui copil

SURSA FOTO: Dreamstime

Cei care nu reușesc să ajungă la un acord ajung adesea să solicite ajutorul avocaților. Într-o premieră în Oradea, un cățel a fost încredințat instanței pentru a fi gestionat în mod similar cu custodia unui copil.

Avocatul Cristian Rusu a explicat că cei doi soți nu aveau copii și că relațiile lor cu cățelul erau deosebit de afectuoase. El a subliniat că nu s-a pus problema atribuirii cățelului ca un bun, ci era vorba de o ființă vie.

El a menționat că a primit multiple solicitări pe această temă și a anticipat că se va stabili o practică judiciară în acest domeniu.

„Ne orientăm spre care stăpân duce animalul la veterinar, care stăpân se ocupă. Că nu ducem animalul în instanță să vedem către care stăpân se orientează să fugă”, a spus avocatul Claudia Romocea.

Spania este prima țară care a implementat custodia alternativă pentru animalele de companie în caz de divorț. Acestea sunt acum considerate „ființe vii dotate cu sensibilitate”.