Fonduri record pentru sistemul de management al deșeurilor
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a participat, vineri, la Bacău, la prima conferinţă regională „Reciclăm în România”, dedicată promovării campaniei privind colectarea selectivă a deşeurilor. Oficialul a precizat că ministerul pe care îl conduce va investi, până în 2026, peste 1,2 miliarde euro în infrastructura de colectare separată a deşeurilor.
„Astăzi lansăm seria celor opt conferințe regionale de promovare a Campaniei Naționale ‘Reciclăm în România’, sub sloganul ‘Unele lucruri merg mai bine separate. La fel și deșeurile. Colectează separat’. Campania are ca principal obiectiv responsabilizarea tuturor jucătorilor de pe lanțul de colectare, respectiv de reciclare.
Este prima dată când Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează o campanie de informare și conștientizare de anvergură națională, difuzată concomitent în toată mass-media și pe rețelele sociale, cu un mesaj unitar și aplicabil autorităților publice locale si populației.
Și este pentru prima oară în istorie, când alocăm fonduri de 1,2 miliarde de euro sistemului de management al deșeurilor din România, prin PNRR, sumă consistentă care ne va susține în implementarea proiectelor din domeniu”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în deschiderea conferinței.
Infrastructura de colectare separată la nivel local lipsește
Ministrul Mediului a mai declarat că majoritatea românilor ar colecta separat deşeurile, dar nu îi ajută infrastructura locală.
„92% din populaţie consideră că, dacă ar avea acces la o infrastructură mai bună de colectare separată, la informaţii mai bune despre modul în care ar trebui să colecteze separat, probabil că şi ei s-ar conforma. (…)
Atunci când 9 din 10 cetăţeni spun că ar colecta separat dar nu îi ajută infrastructura locală de colectare separată, ministerul se conformează şi urmează să investim în acele centre de colectare separată şi să le punem la dispoziţia primarilor. 14.000 de astfel de centre se vor regăsi în fiecare oraş, în toate aglomerările urbane”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
România, codașa UE la colectarea selectivă
Întrebat care este gradul de colectare selectivă în România, ministrul Fechet a declarat că este „extrem de modest”, țara noastră fiind la coada Uniunii Europene în această privință.
„Gradul de colectare selectivă în România este, din estimările Agenţiei de Protecţie a Mediului, unul extrem de modest. Suntem codaşi în Uniunea Europeană la acest capitol şi se situează la nivelul de 12%. Asta nu înseamnă doar că gradul de colectare este foarte redus dar îngrijorarea şi mai mare a ministerului se referă la tendinţa colectării separate.
De la an la an nu vedem o îmbunătăţire semnificativă în legătură cu acest grad de colectare selectivă/ Suntem îngrijoraţi pentru că 2030 bate la uşă iar ţinta pentru 2030 este 90% deviere de la depozitare. Cu alte cuvinte, doar 10% din ceea ce generează românii ar trebui să ajungă la groapa de gunoi, restul ar trebui să ajungă în instaţii de reciclare, instalaţii de tratare, instalaţii de colectare separată”, a precizat ministrul.
Mircea Fechet a subliniat că gradul redus de colectare selectivă a deşeurilor se datorează mai multor factori, dar s-a declarat încrezător că acesta va creşte.