România marchează o premieră în infrastructură cu primul tunel forat pentru autostrăzi, parte a proiectului Sibiu-Pitești. Specialiști din 14 țări lucrează intens pentru a transforma această viziune în realitate, cu o finalizare preconizată pentru începutul anului viitor.
Primul tunel forat pentru o autostradă din România – autostrada Sibiu-Pitești
Specialiști din 14 țări colaborează la construcția primului tunel forat pentru o autostradă din România. Digi24 a surprins lucrările spectaculoase de lângă Curtea de Argeș, unde constructorii au forat deja 70% din cele două galerii pentru autostrada Sibiu-Pitești. Tunelul, cu o lungime de 1,3 kilometri, ar putea fi finalizat la începutul anului viitor.
În viitor, autostrăzile României vor include tot mai multe astfel de structuri complexe, cu încă șapte tuneluri planificate pe autostrada Sibiu-Pitești, cel mai mare fiind la Poiana.
La Curtea de Argeș, un constructor austriac lucrează intens la cele două galerii ale primului tunel forat pentru o autostradă din România. Săpăturile au început în toamna anului trecut, iar până acum au fost excavați aproximativ 950 de metri. Mai sunt aproximativ 400 de metri până când va fi străpuns dealul, o realizare preconizată pentru începutul anului viitor, în primăvară.
La cealaltă galerie, numită Alina, au fost excavați 830 de metri. Fiecare galerie va avea o lungime de peste 1,3 kilometri, incluzând două benzi de circulație și una de urgență. Având în vedere că solul din dealul Momaia este moale, constructorul utilizează o tehnologie modernă ce implică pulverizarea de beton cu uscare rapidă, pentru a susține structura pe măsură ce săpăturile progresează.
România marchează o premieră în infrastructură cu primul tunel forat pentru autostrăzi, parte a proiectului Sibiu-Pitești. Specialiști din 14 țări lucrează intens pentru a transforma această viziune în realitate, cu o finalizare preconizată pentru începutul anului viitor.
„Nu poți să detonezi, pentru că geologia solului este prea moale. Dealul trebuie susținut cu o «umbrelă» și apoi poți excava dedesubt”, a declarat Marco Wieser, reprezentantul constructorului.
Lucrările se desfășoară fără pauză, șapte zile pe săptămână
Pe șantier, lucrările se desfășoară fără pauză, șapte zile pe săptămână. Specialiști din 14 țări au fost aduși pentru acest proiect. Pe lângă tunel, austriecii trebuie să construiască și peste 2,5 kilometri de poduri și pasaje, inclusiv unul de 30 de metri înălțime, echivalentul unei clădiri de zece etaje.
Cei 10 kilometri dintre Curtea de Argeș și Tigveni, parte a autostrăzii Sibiu-Pitești, sunt programați să fie finalizați până în februarie 2027, iar autoritățile speră la o inaugurare anticipată.
„Am trecut pragul de 50%. Suntem chiar bine. Întrebarea la care toată lumea vrea un răspuns: terminăm mai devreme? Sunt optimist”, a declarat Fernando Lopez, manager de proiect.
Aproximativ 650 de muncitori, inclusiv mulți localnici, contribuie la construcția autostrăzii. Aceștia sunt încântați că, în sfârșit, autostrada Sibiu-Pitești, promisă de 30 de ani, începe să prindă contur.
„Am făcut de 4 ori eu cu cumnatul meu studiul de fezabilitate pentru autostrada asta… el a murit săracu… a zis: eu mor și nu apuc să mă plimb pe ea”, a mai adăugat acesta.
Autostrada Sibiu-Pitești va avea o lungime totală de 122 de kilometri. Pe un segment de 13 kilometri, între Sibiu și Boița, traficul este permis încă din sfârșitul anului 2022. În prezent, se lucrează la alți 30 de kilometri, între Curtea de Argeș și Pitești, care ar urma să fie finalizați anul viitor.
Restul de 69 de kilometri se află în etapa de proiectare. Finalizarea întregului proiect este planificată pentru 2028 și va include 8 tuneluri.