Autoritățile din Turcia au pus în funcţiune o centrală fotovoltaică plutitoare de 1 MW în provincia Elazığ din Anatolia de Est. Este prima centrală solară plutitoare instalată pe un lac de acumulare pentru irigaţii.
Facilitatea este prima de acest fel din Turcia. Ea va alimenta irigarea din lacul de acumulare Keban, pe care operează, scrie publicaţia Balkan Green Energy News.
Turcia a inaugurat prima centrală solară plutitoare pe un lac de acumulare
Ministrul turc al Agriculturii şi Pădurilor, İbrahim Yumaklı, a oferit mai multe informații. El a explicat că şapte sate vor beneficia de centrala solară plutitoare Kuzova.
Acesta va contribui la sistemul de irigaţii pentru 4.783 de hectare de teren agricol. Instalaţia constă în 1.840 de panouri solare, potrivit sursei menționate.
Panourile respective se întind pe 0,6 hectare pe lacul de acumulare Keban din provincia Elazığ din Anatolia de Est.
Ministrul a spus că centrala este prima de acest fel din Turcia. Potrivit oficialului, sistemele de energie solară la scară mică au fost instalate pe rezervoarele de apă de mai multe ori în ţară. Totuși, eforturile au eșuat până în momentul de față.
Direcţia Generală a Lucrărilor Hidraulice de Stat a instalat noul sistem
Direcţia Generală a Lucrărilor Hidraulice de Stat (DSI), deţinută de stat, a instalat noul sistem, care a intrat în testarea producţiei.
De asemenea, centrala costat 2,2 milioane de euro, potrivit sursei menționate. Producţia anuală este estimată la 1,8 GWh.
Centrala solară plutitoare este integrată cu o unitate de 2 MW pe uscat. Totodată, formată din 5.028 de panouri pe 1,5 hectare.
Ministrul turc al Agriculturii şi Pădurilor a spus că centrala va genera 4,2 GWh/an.
Cele două instalaţii vor asigura jumătate din energia necesară sistemelor de irigare Kuzova
Împreună, cele două instalaţii vor asigura jumătate din energia necesară sistemelor de irigare Kuzova.
Ministrul susține că acestea vor reduce costul fermierilor cu 40%. Capacitatea va fi dublată, scrie sursa menționată.
Ministrul a spus că sistemele de pompare cresc cheltuielile cu 40% când zonele irigate sunt la o altitudine mai mare decât lacul de acumulare, ca în acest caz.
İbrahim Yumaklı a spus apoi că viitoarele sisteme de irigare din Turcia vor fi închise şi vor folosi irigarea gravitaţională ori de câte ori este posibil.
În caz contrar, tehnologia de energie solară plutitoare poate fi implementată. În plus, este cu 10% mai eficient decât sistemele montate pe uscat şi reduce necesarul de spaţiu pe uscat, susține ministrul.