Premieră în Uniunea Europeană. Presa internațională relatează că cetățenii Croaţiei vor fi printre primii în UE care vor folosi un paşaport digital stocat pe telefonul mobil pentru verificarea identităţii atunci când călătoresc în străinătate.
Premieră în UE. Cetăţenii Croaţiei vor fi printre primii care vor folosi un paşaport digital stocat pe telefonul mobil
Așadar, cetățenii din Croația vor fi printre primii în Uniunea Europeană care vor folosi un paşaport digital stocat pe telefonul mobil. Acest pașaport va fi folosit pentru verificarea identităţii atunci când călătoresc în străinătate.
De asemenea, Croaţia şi Finlanda, împreună cu Ţările de Jos şi Canada, au lansat proiecte-pilot pentru a dezvolta un paşaport digital pentru telefoanele mobile, conform informațiilor transmise de jutarnji.hr
Paşaportul digital va permite călătorilor să informeze autorităţile de frontieră în prealabil cu privire la sosirea lor, reducând astfel timpul de trecere a frontierei.
În Croaţia, proiectul este realizat de Ministerul de Interne şi compania de stat AKD. Comisia Europeană a aprobat aproape 2,3 milioane de euro pentru proiect.
Croația va adera din ianuarie la spațiul Schengen fără pașapoarte din Europa
Amintim că țările Uniunii Europene au fost de acord anterior să permită Croației să își deschidă complet frontierele și să participe la zona de călătorie fără verificări ale documentelor de identitate din Europa, însă Bulgaria și România au fost informate că trebuie să aștepte mai mult timp pentru a fi admise.
Publicitate
„Spațiul Schengen se dezvoltă pentru prima dată în mai mult de un deceniu”, a transmis pe Twitter Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE, după o reuniune a miniștrilor de interne la Bruxelles. „Miniștrii au aprobat aderarea Croației începând cu 1 ianuarie 2023!”.
Așa-numitul spațiu Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulație din lume. Aceasta cuprinde 26 de țări – 22 de state UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-o țară Schengen și lucrează în alta. În fiecare zi, aproximativ 3,5 milioane de persoane trec o frontieră internă.
„Când vine vorba de aderarea României și Bulgariei, nu suntem uniți, ceea ce ne face foarte slabi și mă întristează și pe mine”, a declarat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în fața presei după anunțarea deciziei.
„Meritați să fiți membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen, meritați să aveți acces la libera circulație în spațiul Schengen”, a spus Johansson, adăugând că cei doi au avut un sprijin puternic din partea aproape tuturor miniștrilor prezenți.