Datoria guvernamentală a Regatului Unit a atins pentru prima dată în istoria recentă 100% din producția economică. Luna trecută, finanțele publice au înregistrat un nou deficit bugetar semnificativ, ceea ce complică situația pentru ministrul de Finanțe, Rachel Reeves, în timp ce aceasta își pregătește planurile referitoare la impozite și cheltuieli.
Datoria guvernamentală britanică a atins 100% din PIB
Datoria guvernamentală a Regatului Unit a depășit, pentru prima dată în istoria recentă, 100% din produsul intern brut (PIB), un prag simbolic care evidențiază provocările economice cu care se confruntă țara. Această situație este accentuată de un deficit bugetar semnificativ înregistrat luna trecută, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul economiștilor și analiștilor.
Ministrul de Finanțe, Rachel Reeves, se găsește într-o poziție dificilă, deoarece trebuie să elaboreze strategii eficiente pentru a gestiona atât datoria, cât și deficitul. Aceasta trebuie să găsească un echilibru între nevoile urgente de finanțare publică și necesitatea de a menține încrederea investitorilor și a piețelor financiare. Cu impozitele și cheltuielile în centrul discuțiilor, planurile sale vor influența nu doar economia pe termen scurt, ci și perspectivele pe termen lung ale creșterii economice.
Datoria netă a sectorului public, excluzând băncile deținute de stat, a crescut la 100% din PIB pentru prima dată de la începutul înregistrărilor lunare în 1993, de la 99,3% în iulie, conform datelor Oficiului Național de Statistică.
Înregistrările Băncii Angliei arată că datoria a atins ultima dată acest nivel în mod constant la începutul anilor 1960, când Marea Britanie se confrunta încă cu efectele financiare ale celui de-al Doilea Război Mondial.
Pandemia de COVID-19 o cauza a datoriei guvernamentală
Datoria guvernamentală a crescut în urma crizei financiare globale și din nou în timpul pandemiei de COVID-19. De asemenea, creșterea economică slabă a contribuit la majorarea datoriei publice ca procent din produsul intern brut.
În august, guvernul a împrumutat 13,734 miliarde de lire, cu 3,3 miliarde de lire mai mult decât în aceeași lună a anului trecut. Un sondaj Reuters a indicat un deficit de 12,4 miliarde de lire sterline.
Datele arată o creștere a cheltuielilor cu prestațiile sociale și a cheltuielilor curente, în contextul unei inflații mai ridicate decât de obicei. Rachel Reeves a avertizat că impozitele vor crește în bugetul care va fi prezentat pe 30 octombrie, însă a exclus majorările impozitelor pe venit, pe profit și pe valoarea adăugată, lăsând astfel puțin spațiu de manevră pentru îmbunătățirea serviciilor publice și stimularea investițiilor.
„Cifrele finanțelor publice din august subliniază poziția fiscală dificilă cu care se confruntă cancelarul înainte de primul ei buget”, a declarat economistul PwC, Gora Suri.
Până acum, guvernul a împrumutat 64,1 miliarde de lire sterline în primele cinci luni ale exercițiului financiar 2024/2025, cu aproximativ 6 miliarde de lire peste prognoza Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară publicată în martie. Deficitele au fost mai mari decât s-a așteptat OBR în fiecare dintre ultimele patru luni.
Câteva sute de miliarde de lire sterline din datoriile guvernamentale sunt deținute de Banca Angliei. Excluzând BoE, datoria ca procent din economie a crescut la 92%, un alt record, de la 91,6% în iulie.