România a atins un grad de 90% de absorbție a fondurilor europene
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat cu mândrie că România a atins un grad de absorbție a fondurilor europene de 90% pentru exercițiul financiar 2014-2020. România a fost plasată, astfel, pe locul 4 în Uniunea Europeană.
Rezultatul, considerat unul istoric, a fost salutat de Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, în timpul unei vizite la București.
Marcel Ciolacu a subliniat performanța remarcabilă, evidențiind angajamentul și eforturile depuse pentru absorbția eficientă a fondurilor europene.
„România are un grad de absorbție a fondurilor europene de 90% pentru exercițiul financiar 2014-2020, aflându-se pe locul 4 în UE. Această premieră istorică a fost salutată astăzi la București de Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira”, a declarat premierul.
Comisarul european Elisa Ferreira a încurajat România să continue să își dezvolte capacitățile administrative și să conceapă programe de specializare economică și tehnologii avansate.
Tranziția este una importantă pentru țară, de la dezvoltarea infrastructurii la construirea unei economii care produce bunuri cu o valoare adăugată semnificativă.
Țara este un beneficiar net de fonduri europene
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat în cadrul unei conferințe de specialitate că România este un beneficiar net de fonduri europene.
Țara are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro de la aderare până în prezent.
Declarația a fost făcută în contextul unui moment de răscruce, în care țara se bucură de închiderea exercițiului financiar 2014-2020 și accesul la noile fonduri din Mecanismul de Redresare și Reziliență (PNRR) și din Politica de Coeziune a exercițiului 2021-2027.
Câciu a subliniat performanța remarcabilă a României în absorbția fondurilor europene.
Ministrul a evidențiat și gradul de supracontractare. Ministrul a precizat că există proiecte mature în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro. Ele vor fi mutate pe exercițiul financiar 2021-2027.
Adrian Câciu a subliniat importanța colaborării eficiente dintre instituțiile guvernamentale și Comisia Europeană. El a menționat că această relație a dus la o flexibilizare a măsurilor din politica de coeziune. Asta mai ales în contextul pandemiei și al crizei prețurilor la energie.
Conferința „Transformarea verde și digitală finanțată din fonduri europene” a pus în discuție și perspectivele viitoare ale Europei. Accentul s-a pus în special pe transformarea verde și digitală.
Adrian Câciu a subliniat că România urmărește să devină un exemplu de bună conduită în utilizarea eficientă a fondurilor europene. Contribuie, astfel, la modelarea viitoarei politici bugetare europene pentru perioada 2021-2027.