Bursa de la New York a început anul în scădere pentru prima dată din 2008, după creşterile puternice de anul trecut, în timp ce preţul aurului a deschis 2014 în urcare, recuperând din declinul puternic înregistrat în 2013
Indicele S&P 500 al bursei de la New York a închis joi în scădere cu 0,9%, după ce a crescut cu 30% anul trecut, la un nou maxim istoric, datorită îmbunătăţirii perspectivelor economiei.
Indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut joi 0,8%, după o creştere de 27% în 2013, cea mai bună performanţă din ultimii 18 ani, transmite Bloomberg.
Metalele preţioase au început anul în urcare puternică. Preţul aurului cu livrare în februarie a închis joi la New York în urcare cu 1,9%. Pe piaţa spot, aurul s-a apreciat cu 1,2%, la 1.238,93 dolari pe uncie, după ce a scăzut anul trecut cu aproape 30%, primul declin anual din 2000 şi cel mai abrupt din ultimii 32 de ani, pe fondul creşterii încrederii investitorilor în economie.
Analiştii estimează, într-un sondaj Bloomberg, că indicele S&P 500 va creşte cu 5,5% în acest an.
La New York, acţiunile Apple au închis joi în scădere cu 1,4%, după ce analiştii băncii Wells Fargo au înrăutăţit recomandarea privind titlurile companiei.
Acţiunile Advanced Micro Devices (AMD) au coborât cu 3,2%, după ce Goldman Sachs a recomandat investitorilor să vândă titlurile.
Astfel, acţiunile din sectorul IT au coborât la New York cu 1,1%.
Titlurile companiilor miniere au revenit în urcare odată cu aprecierea metalelor preţioase. Acţiunile Newmont Mining Corp. au închis joi în urcare cu 4%.
Rezerva Federală a SUA a anunţat la finele anului trecut că va reduce începând din luna ianuarie programul de achiziţii de obligaţiuni de la 85 miliarde dolari la 75 miliarde dolari pe lună, datorită îmbunătăţirii perspectivelor economiei americane şi scăderii şomajului.
Cererile de ajutor de şomaj au scăzut săptămâna trecută în SUA la cel mai redus nivel de la începutul lui decembrie, potrivit datelor prezentate joi de Departamentul Muncii. Totodată, un indice privind activitatea din industria prelucrătoare a SUA a scăzut uşor în decembrie, după ce a atins în noiembrie cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate.
În Europa, industria prelucrătoare a înregistrat în decembrie cea mai puternică creştere din mai 2011, cu cifre peste estimări în Italia şi a şasea lună conseccutivă de avans în Germania.