Parte a programului Phare, Fondul Comun al Proiectelor Mici (FCPM) sustine cu sume intre 10.000 si 100.000 euro activitati locale, de cooperare in zona de granita Romania – Ungaria. Vor fi finantate schimburi de experienta la nivel interuman (people to people) si proiecte la scara mica, locale (soft).
„Se depun proiecte in oglinda. De exemplu, organizatia din Romania depune o solicitare pentru un studiu de fezabilitate pentru constructia unui drum pe zona romaneasca. Organizatia din Ungaria va depune concomitent, la biroul din aceasta tara, un proiect de fezabilitate similar pentru portiunea care traverseaza teritoriul ungar”, explica Lucia Chijbora, director Biroul regional CBC pentru Fondul Comun al Proiectelor Mici, in cadrul Agentiei de dezvoltare si promovare a judetului Arad (ADAR). Un alt exemplu poate fi organizarea unui maraton, deopotriva in judetul romanesc si in cel din Ungaria. Important este ca organizatii de o parte si de alta a granitei de Vest sa isi coordoneze actiunile – sa depuna solicitari pentru actiuni gemene, fiecare in tara sa.

De exemplu, o organizatie din Romania poate solicita 50.000 euro si organizatia partenera din Ungaria va solicita si ea 50.000 euro (sau o suma diferita), astfel incat sa fie finantate initiative comune ca idee, dar aplicate pe teritorii diferite. Solicitantul va contribui cu 10% din valoarea proiectului propus, in cazul proiectelor soft (contributie acceptata si in natura). Pentru proiectele mici de investitii, contributia va fi de minimum 25%, numai in bani.
„Componenta de proiecte mici este o premiera pentru Romania. In Ungaria a inceput in urma cu trei ani, noi am avut pana acum numai proiecte mari”, adauga reprezentanta ADAR. Activitatile finantate prin fondul pentru proiecte mici pot fi realizate in perspectiva unor proiecte de anvergura ulterioare: de exemplu, un studiu de fezabilitate sau un plan de urbanism poate fi depus cu succes in cadrul componentei recent lansate (FCPM).
Tipuri de activitati – surori
· Democratie locala: schimbul de vizite, pregatirea proiectelor si aspectele procedurale conexe vor fi sprijinite prin cursuri de training si informatii relevante, cursuri la distanta. Schimbul de know-how si experienta in educatie, la diferite nivele, vor fi de asemenea sustinute.
· Studii de planificare si dezvoltare: proiectele mici creeaza conditiile pentru dezvoltarea ulterioara a unor proiecte de anvergura. Exemplu: studiu de fezabilitate pentru constructia unui drum, planuri de urbanism etc.
· Dezvoltare economica: initiative de marketing, studii de piata, prezentari si evenimente publicitare; crearea structurilor de cooperare transfrontaliera si parteneriate.
· Mediu: problemele specifice de mediu ale regiunii, cum ar fi realizarea de studii, evaluarea problemelor, training pe probleme de mediu si actiuni ce au ca obiectiv cresterea constientizarii publicului in privinta problemelor de mediu.
· Turism: actiuni „soft” in vederea dezvoltarii turismului: studii, planificare, masuri de intarire a capacitatii institutionale, programe de training specifice IMM-urilor si de dezvoltare a resurselor umane in domeniu.
· Schimburi culturale: de exemplu, evenimente folclorice sau orice alte actiuni cu accent pe pastrarea traditiilor.
Proiectele organizatiilor romanesti vor fi depuse la biroul din cadrul ADAR pana la sfarsitul lunii iulie. Mai multe detalii se pot obtine prin Internet la adresa www.mdp.ro, la ADAR (Arad), fax 057/228.080, e-mail adar.ar@rdslink.ro. De asemenea, Agentia de dezvoltare regionala Vest poate da relatii in legatura cu acest program. Purtatorul de cuvant ADR Vest, Miruna Vitcu, atrage atentia asupra a doua caracteristici de baza ale programului: activitatile se vor desfasura in zona de frontiera si trebuie sa aiba corespondent de partea cealalta a granitei.    

Fondul pentru proiecte mici aloc~ romAniei 465.000 euro

Cine poate participa:
Organizatii non profit – ONG, asociatii ale autoritatilor locale si regionale, scoli, licee, universitati, camere de comert, asociatii sindicale, asociatii profesionale;
Conditii pentru solicitant
· sa aiba sediul in zona de frontiera eligibila din Ungaria sau Romania (Timis, Arad, Bihor, Satu-Mare); organizatiile din Ungaria vor fi din: Csongrad, Bekes, Hajdu-Bihar si Szalbocs-Szabolcs-Bereg;
· sa dispuna de surse de finantare pentru continuitatea proiectului.
Important: o organizatie din judetele de granita ale Ungariei sa depuna un proiect similar, desfasurat pe teritoriul Ungariei. Exemplu: studiu de fezabilitate pentru o portiune de drum sau maraton cu plecare din zona de granita romaneasca si sosire intr-un judet din Ungaria;
Este permisa participarea si a unei organizatii din alta regiune din tara, dar numai ca partener al solicitantului cu sediul in regiunea de granita.
Durata: pana la 12 luni;
Tip activitati: actiuni „people-to-people”de mici dimensiuni;
Finantare/proiect: 10.000 – 100.000 euro;
Termen-limita: 31 iulie, ora 16,00.
Proiectele organizatiilor din Romania se depun (original si cinci copii) la Biroul regional CBC pentru Fondul Comun al Proiectelor Mici, in cadrul Agentiei de dezvoltare si promovare a judetului Arad (ADAR), Str. Unirii, nr. 19, 2900, Arad.
Fond total pentru Romania: 465.000 euro (estimativ).

Noutati finantari

Licitatia de Resurse Umane s-a prelungit
Ministerul Dezvoltarii si Prognozei si Delegatia Comisiei Europene au decis, ca urmare a numeroaselor solicitari din partea potentialilor beneficiari, prelungirea termenului de depunere a proiectelor de Dezvoltare a Resurselor Umane din cadrul programul UE-PHARE-Coeziune Economica si Sociala. Noul termen de depunere a proiectelor de catre solicitantii eligibili este de 12 iulie 2002, transmite centrul de Informare al Comisiei Europene, intr-un comunicat recent. Proiectele se pot depune, asadar, pana la 12 iulie, in loc de 14 iunie 2002, cum a fost anuntat initial. Programul se deruleaza numai in zonele in care au ramas neconsumate fonduri dupa prima licitatie de resurse umane, organizata anul trecut: Nord-Est – 2.800.000 euro; Sud-Est – 3.700.000; Sud Muntenia – 2.500.000; Nord-Vest – 2.650.000.
Cererea de propuneri de proiecte se adreseaza organizatiilor profit si/sau non profit, private si/sau publice din urmatoarele regiuni: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Vest, Centru si Nord-Vest. Bugetul total disponibil este de aproximativ 12 milioane euro si include contributii din partea Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei.
Christian Fotache, consultant programe de finantare, face unele recomandari : „Este de mentionat schimbarea conditiilor, fata de licitatia trecuta. Contributia solicitantului a fost stabilita la numai 20 % din totalul proiectului. Totusi, contributia financiara va fi numai in numerar, cea in natura nu este permis sa fie cuantificata in buget.
Alte recomandari : costurile echipamentelor (noi sau folosite) nu trebuie sa depaseasca 30% din total, reabilitarea cladirilor nu mai mult de 20%, restul urmand sa acopere costuri legate de personalul angajat pentru proiect, transport, cazare si diurna, costuri ale materialelor consumabile si bunurilor, ale serviciilor financiare.”

Cinci milioane de euro pentru IMM-uri
Banca de dezvoltare a Germaniei, Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW), acorda Bancii Romanesti (BR) o linie de credit in valoare de cinci milioane euro garantat de Black Sea Trade & Development Bank (BSTDB). „Aceste noi resurse de finantare pe termen mediu sunt destinate intreprinderilor mici si mijlocii, pentru dezvoltarea activitatii”, precizeaza Sabina Zeres de la 2activePR, agentia de relatii publice pentru BR.
KfW este banca de dezvoltare care opereaza in numele guvernului german si acorda finantari si servicii de consultanta atat in Germania, cat si in strainatate. Linia de credit acordata de KfW Bancii Romanesti face parte din programul Uniunii Europene „Facilitati de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii”. Programul a fost initiat de Comisia Europeana in cooperare cu institutii financiare internationale, si are ca scop promovarea si dezvoltarea IMM-urilor din tarile candidate la UE, prin facilitarea accesului acestora la finantari acordate prin intermediul institutiilor financiare locale.