Fraţii Cristescu construiesc la Orăştie cea mai lungă tiroliană din România în cadrul unui centru de agrement, în care vor investi 6 milioane euro, în mare parte bani europeni obținuți prin Programul Operațional Regional.
Dacă în urmă cu un deceniu au început investiția dintr-o pasiune față de stilul de viață militar, transformând fosta fabrică de armament de la Orăștie, Rompiro, falimentară, într-o afacere profitabilă, și anume cel mai mare muzeu de tehnică militară din România (80 de hectare) destinat petrecerii timpului liber, în natură), acum și-au propus să extindă dotările resortului.
Cea mai lungă tiroliană din România, mai lungă de jumătate de kilometru, un turn cât un bloc cu 10 etaje pentru bungee jumping , trasee de cățărat în copaci, la 25 de metri înălțime– sunt numai câteva din noile investiții care vor apărea la Arsenal Park până în vara anului viitor.
”Complexul turistic cu profil militar Arsenal Park din Orăştie va beneficia de o investiţie de peste 6 milioane de euro în construirea unui parc de aventură (traseu de căţărare în copaci) cu şase trasee de diferite dificultăţi, pentru copii şi pentru adulţi, formate din peste 70 de platforme şi dispozitive amplasate la o înălţime de până la 25 de metri, 9 kilometri de piste de biciclete şi plimbare asfaltate şi un turn pentru sporturi extreme, cu o înălţime de 40 de metri, de pe care va porni cea mai lungă tiroliană din ţară (600 de metri) şi pe care va funcţiona un dispozitiv de bungee-jumping dotat cu frână hidraulică", a declarat Emil Cristescu.
Vor mai fi construite un loc de joacă pentru copii, de asemenea cu tematică militară, un patinoar sintetic, un skate parc din beton, cu suprafaţa de 1.500 de metri pătraţi, un centru de agrement de călărie, un centru spa şi o sală multifuncţională.
Peste 3 milioane de euro, bani europeni
Lucrările de construcţie au început la sfârşitul lunii iunie şi se vor încheia în august anul viitor. Primele dotări vor fi date în folosință începând cu această toamnă – parcul pentru copii, centrul hipic, parcul de aventură.
Potrivit fraților Cristescu, valoarea proiectului este de 27,6 milioane de lei, proiectul fiind co-finanţat prin REGIO – Programul Operaţional Regional 2007-2013: Fondul European de Dezvoltare Regională în proporție de 55,33%, bugetul de stat 4,67%, iar restul, contribuţia beneficiarului (40%), în bază contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Deschis în 2004, Arsenal Park a avut anul trecut 35.000 de turişti care s-au cazat şi alţi 40.000 l-au vizitat, iar anul acesta adresabilitatea a crescut. Aproximativ 15% dintre clienţii Arsenal Park au fost turişti străini, în principal din Ungaria, Serbia, Croaţia, Germania, Danemarca şi Statele Unite ale Americii.
Arsenal Park este singurul resort din lume cu tematică militară, incluzând, pe cele 80 de hectare sute de mașini de război, tehnică militară, arme și muniție. Aleile complexului turistic sunt flancate de 70 de tunuri, TAB-uri, transportoare şenilate, dispozitive antirachetă, mitraliere şi tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanţă militară, o locomotivă, un avion IAR 93, un elicopter Kamov Ka 26. Alte noi 25 de utilaje de tehnică militară sunt în curs de recondiționare.
”Acesta este cel mai mare muzeu de tehnică militară din România deschis publicului”, spune Marius Cristescu.
Istoria locului este legată de Regele Carol al II-lea care între anii 1936 şi 1938, a dispus trecerea în folosința armatei a spaţiului de 88 de hectare pentru desfăsurarea a diverse experimente în domeniul materialului explozibil şi al muniţiei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fabrica de muniție de la Orăștie era al doilea producător din Europa, în ceea ce privește cantitatea. În perioada comunistă, despre fabrică se spunea că era cel mai bine păzit loc din România, fiecare grip d etrei muncitori fiind păzit, cu arma în mână, de un soldat.
După Revoluţie, fabrica a intrat în declin economic, societatea hunedoreană fiind scoasă la vânzare în anul 2003, când a și fost cumpărată de Bega Grup. Deținătorii grupului, frații Cristescu au considerat mai oportună transformarea locului într-un resort de vacanță și team building decât să eficientizeze producția, astfel că buncărele şi depozitele de muniţie abandonate ale fostei fabrici Rompiro au fost transformate în vile şi apartamente pentru turişti.