A dăruit viață câtorva zeci de mii, poate sute de mii de pacienți, fie direct, fie prin intermediul sutelor de rezidenți pe care i-a format de-a lungul timpului. A pus bazele transplantului hepatic în România, a dezvoltat chirurgia robotică și a aplicat tehnici operatorii, pe care puțini le stăpânesc la nivel mondial. Renumitul chirurg, profesorul Irinel Popescu a intrat oficial în istorie odată cu realizarea celui de-al 1000-lea transplant de ficat în România.
Profesorul doctor Irinel Popescu este unul dintre cei mai apreciați chirurgi din lume, pe zona digestivă și este extrem de apreciat la nivel internațional. El a înființat, în premieră în România, trei programe de transplant hepatic, la Spitalul Fundeni, la Spitalul Clinic Sfânta Maria, ambele în București, dar a fondat unul similar și la Iași, iar zilele acestea pacientul cu numărul 1000 s-a bucurat de o nouă reușită operatorie.
Renumitul chirurg a uimit experții de talie mondială cu talentul lui în medicină. „A fost impresionant, este un chirurg foarte bun. De la început a știut ce să facă. Este un chirurg foarte experimentat, știa să opereze laparoscopic și a înțeles imediat că robotica este calea viitorului. Nu este ușor să efectuezi o rezecție hepatică, dar el a realizat o astfel de operație din ziua 2 de training”, a povestit unul dintre cei mai celebri chirurgi din lume, Prof. dr. Konstantinos Konstantinidis.
“Cred că puțini sunt creștinii ortodocși, practicanți, care știu că există o rugăciune specială pentru ca Dumnezeu să le scoată în cale un medic profesionist potrivit suferinței fiecăruia: aceasta o rosteam permanent când am primit un mesaj prin care mi se recomanda un medic: prof. dr. IRINEL POPESCU. Acestui om -”mâna lui Dumnezeu”, vreau să-i dedic câteva gânduri: recunoștința nu se poate exprima în cuvinte căci fiecare o simte și o trăiește în funcție de propria conștiință, de propria sensibilitatea emoțională.
Mă plec în fața dăruirii și profesionalismului Domniei Voastre, cu admirația și prețuirea mamelor care și-au putut mângâia și strânge în brațe copii, din nou, și a soților care și-au putut împlini, în continuare, viața de familie. Deasemenea, mă fac mesagera recunoștinței și a fiului meu Ștefan Teodor ”o minune ulterioară acestui transplant” care este mărturie vie că ”există viață după moarte”, a fost mesajul Claudiei, una dintre pacientele doctorului Irinel Popescu, care a fost operată în anul 2006.