Este o premieră pentru utilizatorii de smartphone. Oamenii de ştiinţă au reuşit să folosească sticla dispozitivelor mobile pentru a le încărca bateriile cu energie solară. Realizarea este datorată unui nou tip de celulă solară transparentă.
Tehnologia face posibilă încărcarea unui smartphone cu lumina naturală a soarelui
Acest nou tip de celulă solară transparentă oferă o eficienţă ridicată. Totodată, menţine proprietăţile incolore şi transparente ale sticlei.
Potrivit cercetătorilor, modulul de celule solare transparente de 16 cm² oferă o eficienţă ridicată, variind între 20% şi 14,7%.
Această nouă tehnologie face posibilă încărcarea unui smartphone cu lumina naturală a soarelui.
Celulele folosite sunt transparente şi nu afectează designul sistemelor pe care vor fi montate
Aceasta este o dublă realizare. În primul rând, cercetătorii au reuşit să folosească ecranul pentru a capta energia solară. În al doilea rând, celulele folosite sunt transparente.
Astfel, nu afectează designul telefoanelor pe care vor fi montate.
Tehnologia a fost dezvoltată de o echipă de cercetare afiliată cu UNIST. Noua metodă poate furniza direct energie prin sticlă, nu doar pentru dispozitivele mobile, ci şi pentru clădiri sau maşini.
Cercetătorii au oferit mai multe explicații. Ei spun că intenționează să continue studiul. Obiectivul lor este să facă din celulele solare transparente „o tehnologie cheie în viitoarea industrie energetică ecologică”.
„Intenţionăm să continuăm cercetările, astfel încât celulele solare transparente să poată deveni o tehnologie cheie în viitoarea industrie energetică ecologică”, au explicat aceștia.
Materialul este dezvoltat de profesorul Kwanyong Seo
Materialul este dezvoltat de profesorul Kwanyong Seo și echipa sa de cercetare de la Școala de inginerie energetică și chimică din cadrul UNIST, potrivit Interesting Engineering.
Denumită tehnologie de modularizare fără sudură, metoda elimină spațiile dintre dispozitive fără a utiliza fire metalice.
În metoda de modularizare existentă, spațiul dintre dispozitive și firele metalice opace au rezolvat problema deteriorării aspectului estetic al celulelor solare transparente.
„Acest studiu a rezolvat în mod fundamental problema estetică a metodei existente de modularizare a celulelor solare prin proiectarea noii structuri a dispozitivului. Acesta a prezentat posibilitatea ca celulele solare transparente din siliciu să poată fi utilizate în diverse industrii, cum ar fi dispozitive mici, precum și în clădiri și geamuri de automobile”, au declarat cercetătorul Jeonghwan Park și profesorul asistent de cercetare Kangmin Lee.
Kwanyong Seo a susținut că studiul a deschis o nouă cale pentru cercetarea modularizării, care este esențială pentru comercializarea celulelor solare transparente din siliciu.