Premieră în ţara noastră: Înalta Curte a luat o decizie privind executările silite, care ar putea afecta mii de români. Decizia urmează să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
România este una dintre ţările cu cele mai mari dobânzi practicate de IFN-uri (instituţii financiare nebancare) şi foarte multe persoane au căzut în capcana unor împrumuturi acordate uşor, mai ales dacă erau refuzaţi de către bănci, fără să cunoască ce se ascunde de fapt în spatele contractelor semnate. În alte ţări, autorităţile au impus limite mult mai stricte, însă în România oamenii s-au trezit chiar şi fără case pentru sume mici împrumutate. Acum, magistraţii Înaltei Curţi vin să pună un pic de ordine în acest domeniu, însă decizia nu vine tocmai în sprijinul datornicilor.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat o decizie menită să dea o direcţie clară tuturor instanţelor de judecată care se confruntă cu procese similare. Astfel, ICCJ a decis că un contract de credit încheiat online cu un IFN este executoriu, chiar dacă persoana nu a semnat documentul de mână sau cu semnătură electronică.
Decizia va deveni obligatorie pentru instanţe, IFN-uri şi datornici după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, scrie romaniatv.net. Datornicii vor putea fi executaţi silit mult mai uşor în urma acestei decizii.
ICCJ a pronunţat un recurs în interesul legii, menit să ofere o direcţie clară instanţelor de judecată la care ajung astfel de procese. Mai precis, este vorba despre contractele de împrumut încheiate online cu un IFN, în care persoana care a împrumutat banii nu a semnat de mână (olograf) sau cu o semnătură electronică extinsă.
Contractul de credit nesemnat şi realizat online este considerat direct titlu executoriu, cu excepţia situaţiei în care părţile au stabilit că semnătura este un element obligatoriu pentru ca documentul să devină valabil.