RapidShare funcţionează legal în Germania, s-a hotărât zilele trecute în instanţă, după o îndelungată dispută legală între serviciul de file-hosting şi GEMA, un grup ce activează în zona drepturilor de autor în industria muzicală. Cu toate acestea, RapidShare trebuie să monitorizeze site-urile externe care publică adrese pe platformă.
Decizia luată în instanţă, chiar dacă este valabilă numai pe teritoriul Germaniei, surprinde mai ales pentru că închiderea site-ului de file-sharing Megaupload şi scandalul din jurul acesteia sunt recente.
Pe parcursul anilor în care s-a derulat procesul dintre cele două părţi, RapidShare a depus eforturi remarcabile de cooperare cu entităţile ce posedă drepturi de autor şi totul în scopul de a limita încălcările flagrante ale drepturilor de autor.
Deşi se zvonea că Înalta Curte Regională din Hamburg a hotărât contrariul, zilele trecute instituţia a transmis decizia judecătorească potrivit căreia modelul de business al site-ului de file-hosting funcţionează legal. Mai mult, instanţa judecătorească a stabilit că RapidShare nu trebuie să monitorizeze link-urile publicate de către utilizatori, ci numai site-urile externe care fac legătura cu fişierele care pot fi descărcate, pentru a se asigura că acestea devin inaccesibile.
Deşi susţin că o astfel de monitorizare se făcea deja, reprezentanţii RapidShare au hotărât să înainteze cazul Curtei Supreme de Justiţie, pentru a clarifica faptul că funcţionează complet legal, scrie Torrent Freak.