"Avem un semn clar, privind emisiunile de bonduri, de la investitorii americani care au tranzacţionat şi prin comenzi directe din SUA şi prin subsidiarele lor din Londra sau operaţiunile pe care le au acolo", a spus Popa.
Acesta a adăugat că "o prezenţă nouă pentru România a fost interesul din partea altor ţări emergente ale Uniunii Europene. Polonia a subscris nu neapărat sume foarte mari, dar am văzut instituţii poloneze pe care le vedem pentru prima dată ca participând la emisiunile de bonduri româneşti. Pieţele tradiţionale care subscriau foarte mult, ca Germania Austria, parţial Italia, au fost relativ mai puţin reprezentate de această dată. Sunt nişte modificări, le vedem în raport şi cu alte emisiuni suverane făcute de alte ţări emergente în acest moment".
Viceguvernatorul BNR a precizat că asta spune foarte multe despre interesul american de a cumpăra bonduri europene, care s-ar putea să aibă legătură cu dificultăţile din acest moment pe care le induce gestiunea datoriei publice americane, ce are un nivel considerabil.
"De asemenea, poate să indice existenţa unui apetit pentru emisiuni ale Europei emergente făcute şi în alte monede decât euro. Am avut extrem de multe întrebări din partea investitorilor dacă există intenţia de a emite şi în dolari americani. Înţeleg că intenţia este în analiză la Ministerul de Finanţe", a explicat Popa.
România a împrumutat joi 1,5 miliarde de euro de pe piaţa externă printr-o emisiune de eurobonduri pe cinci ani. Obligaţiunile au un cupon de 5,25% şi un randament de 5,298% pe an, iar valoarea subscrierilor investitorilor a fost de circa trei miliarde de euro.
România s-a împrumutat mai scump decât în luna martie 2010, când a emis eurobonduri pe cinci ani de un miliard de euro cu un randament de 5,17%, dar ministrul Finanţelor spune că acestea au fost condiţiile pieţei.
SURSA: Agerpres
Citește și Rezerva Federală nu mai susține economia americană. Ce se va întâmpla cu dolarul, petrolul și aurul?Citește și Dolarul pierde teren ca monedă de rezervă globală. Care este valuta supremă?