Raed Arafat a semnat o scrisoare de intenție cu Centrul de Excelență în Medicina Militară al NATO
Pe 23 iulie, la Târgu Mureș, Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a semnat o scrisoare de intenție cu Centrul de Excelență în Medicina Militară al NATO (NATO MILMED COE). Acest eveniment marchează un moment istoric, deoarece România devine prima țară care invită echipele NATO să evalueze componenta civilă a sistemului de urgență.
„Pentru prima dată, România este prima ţară care invită echipele de evaluare să evalueze partea civilă a sistemului de urgenţă şi să înceapă să evalueze UPU-rile, SMURD-ul, pe toate părţile – ambulanţe, elicoptere, avion şi serviciile de ambulanţă etc. În primă fază am pregătit acum câteva luni un număr (…) de evaluatori ca să putem să facem această evaluare chiar la nivel de România. Prima evaluare a avut loc deja la Mureş, ieri şi alaltăieri a început deja prima vizită. Prima vizită este direcţionată către Mureş, UPU – SMURD, ambulanţă, care deja s-a făcut şi echipa de evaluare a plecat astăzi la Neamţ, Neamţ fiind al doilea judeţ care va fi evaluat”, a declarat Raed Arafat, în cadrul evenimentului.
Sunt vizate toate aspectele sistemului de urgență
Raed Arafat a explicat că evaluarea vizează toate aspectele sistemului de urgență, incluzând:
- Unitățile de Primiri Urgențe (UPU)
- Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD)
- ambulanțele
- elicopterele
- și avioanele de intervenție
Prima evaluare a avut deja loc la Mureș, unde echipa a analizat serviciile UPU-SMURD și ambulanțele. Următoarea destinație a echipei de evaluare a fost județul Neamț, cu planuri de evaluare ulterioară la București.
Scopul acestei evaluări este de a stabili unde se situează serviciile civile medicale din România în comparație cu serviciile medicale militare și standardele NATO.
„În cursul acestei vizite mai avem încă două vizite, fiecare cu două locaţii, dintre care va fi şi Bucureştiul, care va fi evaluat pe mai multe paliere, la câteva din unităţile unde avem unităţi de primiri urgenţe, unităţile sanitare unde avem unităţi de primiri urgenţă, serviciul de ambulanţă şi, bineînţeles, partea de aviaţie. Pentru noi, acest lucru este extrem de important, este un lucru care se uită la calitate. În final, vrem să ştim unde ne situăm comparativ cu serviciile militare care sunt evaluate, dar şi comparativ cu alte ţări unde acum nu putem să ne comparăm cu partea civilă, fiind primii, dar cu partea militară putem să ne comparăm, să vedem dacă suntem interoperabili, standardele sunt ok, putem lucra împreună, pentru că colaborarea civil-militară nu este numai în pregătire în caz de conflict, este în fiecare zi în situaţiile de urgenţă civile şi cred că le vedeţi”, a afirmat Raed Arafat.
Colaborare între serviciile civile și cele militare
Secretarul de stat a subliniat importanța colaborării zilnice între serviciile civile și cele militare în România, în diverse situații de urgență. El s-a referit de la stingerea incendiilor până la transportul și asistența de urgență a victimelor multiple. Evaluarea realizată de NATO va oferi o imagine reală asupra interoperabilității și standardelor sistemului civil de urgență din România.
„Aşa că această evaluare sau acest proces de evaluare care îl facem ne va arăta o imagine cât mai aproape de realitate asupra situaţiei de fapt, ce mai trebuie să facem că să ajungem interoperabili cu alte sectoare medicale NATO”, a susţinut Raed Arafat.
Colonelul doctor László Fazekas, directorul NATO MILMED COE, a afirmat că evaluarea echipelor medicale civile din România este o premieră în cadrul NATO. Fazekas a subliniat importanța acestei evaluări pentru asigurarea unui standard ridicat al capacităților medicale civile, esențial în situații de război pe scară largă.
„Sunt foarte fericit că ieri am început deja evaluarea echipelor medicale din Târgu Mureş şi a diferitelor tipuri de capacităţi medicale. (…) Asta ne asigură că avem peste tot standardul înalt NATO, iar acest proces este efectuat de o echipă multinaţională, care a fost aici ieri, şi călătoreşte acum în diferite locaţii pentru a verifica şi a evalua capacităţile DSU în diferite locaţii. Avem deja planuri pentru mai departe, în august, şi este prima dată când evaluăm capacităţile civile în cadrul NATO. Acest lucru nu este obişnuit, dar asta trebuie făcut în viitor pentru că înţelegem foarte bine că, fără civili, nu suntem capabili să avem grijă de pacienţii noştri în situaţii de război pe scară largă. Că suntem capabili să ne susţinem forţele pe teren, în primele eşaloane, dar apoi mai târziu trebuie să ne transferăm pacienţii înapoi la colegii noştri civili (…). Acest lucru asigură supravieţuirea personalului nostru, care este scopul final”, a afirmat László Fazekas.
Evaluarea NATO are ca obiectiv asigurarea unor rate ridicate de supraviețuire în cazul unui conflict. Evaluarea se bazează pe experiențele din războiul afgan și pe lecțiile învățate acolo.
„Pentru că ştim cum să salvăm oamenii, am învăţat asta în războiul afgan şi, de asemenea, am avut o rată foarte mare de supravieţuire acolo, am dori să ne asigurăm că aceste rate ridicate de supravieţuire sunt asigurate în cazul unui conflict apropiat, aşa cum vedem acum în ţara vecină, Ucraina”, a precizat László Fazekas.