Premierul Emil Boc a declarat azi, într-un seminar, că banii care vor veni din împrumutul ce urmează să fie contractat de la FMI se vor duce în trei direcţii principale: spre Banca Naţională, spre Ministerul de Finanţe şi spre bănci, pentru finanţarea creditării. El apreciază că banii de care va beneficia ministerul vor ajuta la finanţarea deficitului bugetar, dar şi la investiţiile în economie.
Boc a ţinut să sublinieze că înţelegerea nu va avea efecte negative asupra fiscalităţii: „acordul pe care îl vom semna are clar un caracter preventiv, ce rezultă şi din faptul că nu trebuie mărite nici cota unică, nici TVA, aşa cum a fost cazul altor ţări”. „Practic, acordul cu FMI va avea un rol major în relansarea creditării în economia românească, prin efectul indirect sau chiar direct. Din suma pe care o vom împrumuta de la FMI, două treimi, aproximativ, vor merge la BNR. Aproximativ o treime, poate mai puţin, va merge la Ministerul Finanţelor, iar de acolo, din acea treime, o sumă va merge spre bănci pentru a fi destinată împrumuturilor şi creditării”, a spus premierul.
Boc a mai apreciat că „este foarte important efectul psihologic de încredere şi cred că reclădim încrederea pe piaţa creditului românesc, prin ceea guvernul face în acest moment. Acordul cu FMI va avea un rol major în relansarea creditării”.