Al doilea val de coronavirus amenință să „scape de sub control” în Germania, avertizează premierul bavarez Markus Söder. El nu dorește să facă „previziuni apocaliptice”, dar nu vrea nici să întrețină un „optimism naiv”.

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus crește în tot mai multe regiuni din Bavaria, iar în landul Berchtesgaden este în vigoare carantina încă de marți. În acest context, premierul bavarez Markus Söder a făcut un apel către o atitudine mai serioasă în lupta împotriva coronavirusului.

O carantină completă sau parțială este mai aproape în a fi impusă decât crede majoritatea. După primul focar din primăvară, al doilea val al pandemiei este în plină desfășurare. „Din păcate, ne confruntăm din nou cu săptămâni obositoare”, a precizat Söder. În consecință, prim-ministrul Bavariei a anunțat noi măsuri pentru regiunile cu valori ale incidenței ce depășesc 100 de persoane, însemnând o limitare a evenimentelor la un maximum de 50 de participanți și o încheiere a acestora la ora 21:00, notează Der Spiegel.

În plus, Söder a cerut cetățenilor mai mult respect reciproc și solidaritate. Măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului nu trebuie percepute drept reguli tiranice: „Restricțiile actuale servesc pentru a proteja pe toată lumea, astfel încât cred că sunt justificate”.

Söder a justificat în acest fel și amenzile care se vor aplica pentru infracțiuni care zădărnicesc măsurile de combatere a virusului. Aceste măsuri nu reprezintă o pedeapsă, ci o necesitate, pentru că „trebuie să-i protejăm pe cei responsabili de cei inconștienți”.

Discursul ținut în Parlamentul statului bavarez este a treia declarație guvernamentală pe care Markus Söder o face de la începutul pandemiei de coronavirus. Recent, tot mai multe regiuni din Bavaria au depășit valorile critice ale incidenței noilor infectați la 100.000 de locuitori în decurs de șapte zile. Drept urmare, miercuri dimineață, Söder a cerut adoptarea unor măsuri mai stricte în lupta împotriva crizei provocate de pandemia de coronavirus. Trebuie făcut un „efort național”.

Pe lângă numeroasele soluții regionale, trebuie să existe și un plan național în ceea ce privește pandemia. Germania nu are în prezent o problemă logistică, ci o problemă „politico-mentală”, având în vedere că „de luni de zile se discută acest subiect, și se tot discută, se întoarce pe toate fețele. Sunt un federalist convins, dar cred că federalismul își atinge din ce în ce mai mult limitele”, evidențiază Markus Söder.