Premierul britanic nu vrea să ofere avioane de luptă Ucrainei. Rishi Sunak: Considerăm că nu este practic
Mai precis, premierul britanic a precizat că instruirea trupelor ucrainene pentru folosirea avioanelor Typhoon şi F-35 „extrem de sofisticate” ar dura prea mult. În schimb, acesta a precizat că nu se opune ca aliaţii să îşi trimită propriile avioane.
După finalizarea unei analize, premierul a transmis cabinetului său că un „blocaj prelungit” în războiul din Ucraina „va fi numai în beneficiul Rusiei” şi al preşedintelui acesteia, Vladimir Putin, potrivit informațiilor transmise de dpa.com
Kremlinul a pierdut două treimi din tancurile sale
Rishi Sunak a spus că guvernul său trebuie să se folosească de „ocazie pentru a accelera sprijinul Marii Britanii” pentru a oferi Ucrainei „cea mai bună şansă de succes” şi să îi permită să „profite cât mai mult de oportunitatea dată de retragerea forţelor ruse”.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, împărtăşeşte estimările SUA conform cărora 180.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi în invazia care durează de aproape un an.
De asemenea, Kremlinul a pierdut două treimi din tancurile sale, a spus Wallace, conform relatării Downing Street despre şedinţa de guvern.
Un oficial din domeniul securităţii naţionale a spus că forţele ruse suferă din cauza lipsei de echipamente şi de muniţie şi se confruntă cu o „uzură semnificativă în rândul unora dintre cele mai cele mai pregătite forţe de luptă şi cei mai capabili ofiţeri”.
Alţi oficiali occidentali sunt mai precauţi cu estimările privind victimele, sugerând că ambele părţi au înregistrat peste 100.000 de persoane rănite sau ucise, ruşii având un procent mai mare de victime.
„Ruşii sunt cei care au atacat, ceea ce înseamnă că au înregistrat mai multe victime decât ucrainenii”, a declarat un oficial.
Premierul britanic a precizat că noua sa strategie va fi însoţită de eforturi diplomatice mai mari
Premierul din Marea Britanie a precizat că noua sa strategie va fi însoţită de „eforturi diplomatice mai mari şi de muncă de pregătire” cu Ucraina „privind reconstrucţia” odată ce conflictul se va fi încheiat.
Totuși, strategia nu include şi trimiterea avioanelor de luptă avansate pe care le cere Kievul, un subiect despre care biroul premierului a precizat că nu s-a discutat în guvern.
„Avioanele de luptă Typhoon şi F-35 ale Marii Britanii sunt extrem de sofisticate şi este nevoie de luni pentru a învăţa cum se pilotează. Aşadar, considerăm că nu este practic să trimitem aceste avioane Ucrainei”, a spus un purtător de cuvânt al lui Sunak.
Totodată, acesta a precizat că durata lungă de instruire este principalul obstacol, şi nu refuzul de a oferi Ucrainei aceste arme letale, adăugând că nu exclude un sprijin pentru aliaţii care vor să livreze astfel de aparate de zbor.