“Până în prezent, nimeni nu cunoaşte conţinutul concret al acestui Acord, ci doar cadrul lui, tezele sale fundamentale”, a explicat Necas.
Potrivit lui Necas, rămân întrebări cu privire la un eventualul transfer al competenţelor statelor naţionale spre Bruxelles, de exemplu pe planul sistemelor de pensii şi îngrijire a sănătăţii, sau impactul acordului asupra suveranităţii bugetare a statelor şi funcţionarea pieţelor lor interne.
Cu toate acestea, Necas a subliniat că Praga salută “un mare număr de măsuri pe care UE se pregăteşte să le ia pentru a-şi consolida finanţele publice şi întări stabilitatea”.
Europenii au căzut de acord la Bruxelles să întărească disciplina bugetară în zona euro confruntată cu criza datoriilor, dar nu au reuşit să o facă cu toţii din cauza Marii Britanii.
Acordul guvernamental ar putea fi semnat în martie 2012. Praga şi Stockholmul au declarat totuşi că au nevoie de timp pentru a decide, aminteşte AFP.
La sfârşitul summitului european la care ţările UE, cu excepţia Marii Britanii, au susţinut pactul de stabilitate bugetar, primul ministru ceh a estimat că Tratatul de la Lisabona este un “impas”.
“Decizia ţărilor din zona euro de a se angaja pe calea unui acord interguvernamental lansează un semnal foarte clar: se adevereşte că Tratatul de la Lisabona a fost un impas”, a declarat Necas presei cehe la Bruxelles.
Membră a UE din 2004, Republica Cehă nu face parte din zona euro. Necas a declarat în mod repetat că guvernul lui nu a stabilit o dată pentru aderarea la euro în timpul mandatului său ce expiră în 2014.
Sursa: Agerpres