‘Sincer, regret profund menţinerea embargoului asupra armelor’, a declarat şeful executivului chinez în faţa preşedintelui UE Herman Van Rompuy şi a preşedintelui Comisiei Europene José Manuel Barroso.
Un embargou asupra armelor i-a fost impus Beijingului după represiunea sângeroasă vizând înăbuşirea manifestaţiilor prodemocratice din iunie 1989.
Wen Jiabao şi-a exprimat regretul că nici după zece ani Chinei nu i-a fost recunoscut statutul de economie de piaţă, pe care îl solicită de multă vreme şi le-a cerut europenilor să preia ‘iniţiativa (…) rezolvării acestor probleme’.
Statutul de economie de piaţă i-ar oferi Chinei garanţii privind accesul său pe piaţa comercială europeană şi ar proteja-o de clauze antidumping.
Mai mulţi lideri europeni consideră că o asemenea iniţiativă ar fi prematură, deoarece majoritatea marilor companii chineze continuă să fie proprietate de stat beneficiind de numeroase privilegii, în principal acces la credite ieftine.
China ar urma să primească statutul de economie de piaţă în 2016, la 15 ani de la aderarea ei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).
Sursa: Agerpres