Comentând faptul că Germania ar putea trimite 4 mii de militari în Lituania, premierul Marcel Ciolacu a răspuns că crede că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente pentru asigurarea flancului estic al NATO.
Un gazetar l-a întrebat, la Berlin, pe premierul Marcel Ciolacu, în perspectiva summitului NATO de la Vilnius, la ce se așteaptă în ceea ce privește consolidarea flancului estic al NATO, în condițiile în care 4.000 de soldați au fost promiși de către Germania pentru a fi plasați în Lituania, iar acesta a răspuns:
Ciolacu negociază cu cancelarul german
„Eu sper să avem cât de curând pe teritoriul României militari germani permanenți. Este evident că va fi un conflict de lungă durată (războiul din Ucraina – n.r.), cu toții ne-am fi așteptat poate să se închidă acest conflict din această ofensivă a Ucrainei, dar cu toții știm că nu se putea acest lucru.
Datele care sunt publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrul de operații în acest moment arată cu totul altfel.
Da, cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente și sper ca împreună cu domnul cancelar să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens și în acest demers”, a răspuns premierul Ciolacu.
Rușii cer ultimatum pentru NATO
În altă ordine de idei, Margarita Simonian, şefa postului de televiziune Russia Today, a amenințat că statele membre NATO„vor fi distruse” pentru că susțin armata Ucrainei și că Rusia ar trebuie să dea „un ultimatum” Alianței Nord Atlantice.
Din punctul ei de vedere, statele aliate NATO „nu se vor opri până când nu se vor confrunta direct cu amenințarea reală că orașele lor vor fi distruse.”
„Nu le pasă de orașele noastre, nu le pasă de orașele ucrainene. Până când nu vor vedea Big Ben, National Gallery of Art din Washington DC, Turnul Eiffel în flăcări sau când vor realiza că mâine acele locuri vor arde, nu se vor opri. Doar așa se va termina.
Și vom fi forțați ca la un anumit moment să dăm un ultimatum și să spunem: ”Dragi prieteni, aceasta nu mai este o operațiune militară specială, acestă este un război al NATO împotriva noastră.”
Nu contează că este declarat sau nu (…) Suntem într-un război cu voi și asta înseamnă că nu ne mai limităm la o operațiune militară specială în estul Ucrainei, ci suntem într-un război cu NATO, cu toate consecințele care decurg din asta. Ne rezervăm dreptul să facem tot ce este necesar ca parte beligerantă”, a avertizat ea.