"Problema resurselor financiare pe care le are la dispoziţie administraţia publică locală: venituri proprii reduse. Multe autorităţi publice locale se bazează aproape exclusiv pe diferite tipuri de transferuri de la bugetul de stat. Aceste transferuri sunt alocate de multe ori netransparent, după preferinţe politice sau alte criterii. (…) Există riscul foarte serios ca multe dintre obiectivele realizate cu bani europeni să se degradeze şi să nu producă serviciile pentru care au fost realizate din lipsa resurselor pentru cheltuielile de operare sau întreţinere", a afirmat prim-ministrul.
El şi-a exprimat speranţa că, deşi este un an electoral, cei care vor dori să candideze pentru un nou mandat vor susţine şi pachetul antisărăcie şi de incluziune socială lansat de Guvern, deoarece multe măsuri nu au nicio şansă dacă sunt promovate doar la nivel central. Cioloş a subliniat, în acest context, că este importantă prezenţa copiilor la grădiniţă, deoarece acest lucru reprezintă o şansă în plus în vederea înscrierii la şcoală.
Premierul a atras atenţia şi asupra problemei fragmentării administraţiei publice locale în special în mediul rural.
"Avem multe unităţi administrativ-teritoriale sărace, cu populaţie foarte redusă, cu cheltuieli de funcţionare mari, fără resurse şi care nu pot oferi populaţiei decât servicii publice de o calitate scăzută şi cu costuri foarte mari", a explicat Dacian Cioloş.
El a remarcat prezenţa aceluiaşi fenomen de fragmentare şi la nivel regional.
"Consiliile judeţene îşi urmăresc în general strict funcţiile şi interesele teritoriale, sunt unităţi administrativ-teritoriale prea mici pentru a impulsiona decisiv dezvoltarea economică într-o anumită zonă. Consiliile de dezvoltare regională, la rândul lor, nu reuşesc să îşi îndeplinească menirea pentru care au fost create, în aceste condiţii de abordare teritorială fragmentară. În al doilea rând, avem probleme serioase de coordonare şi integrare a diverselor programe de dezvoltare finanţate din fonduri naţionale sau fonduri europene, la toate nivelurile: local, judeţean, regional sau naţional", a spus Cioloş.
Prim-ministrul a adăugat că eforturile şi resursele se împart "pe o mulţime de proiecte izolate, necorelate", al căror efect asupra dezvoltării economice şi edilitare este limitat, din cauza calităţii scăzute sau a lipsei consumatorilor sau utilizatorilor în multe zone.
"Acest lucru se întâmplă în cazul drumurilor sau al sistemelor de apă, de canalizare sau chiar din punct de vedere al unor şcoli. Această problemă este legată atât de modul în care au fost elaborate programele de investiţii din fonduri naţionale sau europene, cât şi de coordonarea deficitară la nivel regional sau local, determinând în special fragmentare şi lipsa obişnuinţei şi reflexului de a lucra împreună", a explicat Cioloş.
Premierul a atras atenţia şi asupra faptului că pe viitor concurenţa în cazul accesării fondurilor europene va fi din ce în ce mai mare.
"Trebuie să ne gândim şi la perspectiva de după 2020, când filosofia programelor europene va pune un accent major pe dezvoltarea de proiecte competitive, trebuie să fim pregătiţi pentru această provocare, să avem o administraţie locală şi regională cu o capacitate administrativă şi financiară adecvată", a precizat prim-ministrul.
Sursa: Agerpres