Joi seara, după şedinţa de Guvern ce a avut loc la Palatul Victoria, Florin Cîţu a venit cu o serie de noi informaţii legate de bugetul României pentru acest an.
Premierul Florin Cîţu a susţinut o conferinţă de presă joi seara, după încheierea şedinţei de Guvern. Şeful Executivului a oferit detalii despre buget. Întrebat de jurnalişti dacă ne putem aştepta la schimbări faţă de varianta anunţată deja, premierul a răspuns:
“Nu. Deficitul bugetar rămâne aşa cum am stabilit. Sunt modificări poate în interior, alocări şi realocări diferite. Nu vorbim despre credite bugetare mai multe, poate la Ministerul Dezvoltării să fie o sumă alocată mai mare pentru CNI şi PNDL, dar în rest este vorba despre credite de angajament în special. Sume care sunt alocate prin credite de angajament, pentru a permite să se facă contracte anul acesta, iar apoi vor fi plătite în viitor.
Consiliul Fiscal crede că este un buget credibil, iar deficitul bugetar poate fi atins în acest an
Deficitul bugetar rămâne la 7,16%, cu aceiaşi parametri de cheltuieli şi venituri. Aţi văzut foarte bine şi astăzi avizul Consiliului Fiscal, care spune că este un buget credibil şi crede că acest deficit bugetar poate să fie atins în acest an.”
Florin Cîţu a comentat şi faptul ca bugetul a primit un aviz negativ din partea Consiliului Economic şi Social.
“Interesant, nu? Bugetele care au distrus România între 2017 şi 2019 au primit avize pozitive. Bugetele care au crescut cheltuielile bugetare nesustenabil, în special de personal, au primit avize pozitive. Bugetele care au îngrădit spaţiul economic din România şi au introdus tot felul de legi intervenţioniste au primit aviz pozitiv.
“Deciziile politice încă reprezintă o problemă în România”
Iar acest buget, care primeşte aviz pozitiv în premieră de la Consiliul Fiscal, de la profesionişti care spun că este un buget credibil… Deciziile politice încă reprezintă o problemă în România şi de aceea am spus că trebuie să facem reformă din temelii şi-mi asum acest lucru”, a precizat premierul Florin Cîţu.
Prim-ministrul a mai spus că recomandările primite privind introducerea unor eventuale taxe “sunt mai mereu din partea Consiliului Fiscal sau a unor organisme similare. (…) Este un lucru pe care l-am spus din primul moment, ca nu vom introduce taxe, vom arăta că putem să dezvoltăm economia şi putem să eliminăm evaziunea fiscală prin transformarea digitală a aparatului public şi prin reformă în aparatul public. Nu este nevoie să introducem taxe în perioada următoare.
Venituri mai mari la buget în 2021 decât estimările?
S-ar putea să avem venituri mai mari decât le-am estimat noi în buget şi recomandarea Consiliului Fiscal este să folosim aceste venituri pentru reducerea deficitului bugetar.”
Florin Cîţu a adăugat că aceste venituri în plus ar putea veni din “performanţa economică peste aşteptări”, Consiliul Fiscal estimând o creştere economică între 4 şi 5%.