Totuşi, oficialul a remarcat că România este mult mai pregătită decât în 2008 pentru a face faţă provocărilor din 2012, dar trebuie să continue pe drumul reformei, iar toate economiile care se fac trebuie direcţionate spre investiţii. Potrivit acestuia, fără investiţii, România nu are şanse să evite recesiunea.
Emil Boc a mai precizat că România are, alături de Polonia, cel mai mare procent de investiţii publice raportat la Produsul Intern Brut (PIB), la noi cifrându-se la circa 7% din PIB.
Şeful Executivului a spus că, anul trecut, nivelul investiţiilor s-a ridicat la 33 miliarde de lei, iar anul acesta va fi de circa 36 miliarde lei, urmând ca la anul să existe un volum de investiţii publice de 40 miliarde de lei.
Printre investiţiile publice pe care Guvernul le are în vedere sunt Canalul Siret-Bărăgan, construirea de spitale în regim de urgenţă şi, de ce nu, a unui penitenciar în regim public-privat, a precizat Boc.
Capcana alegerilor din 2012
El a făcut referiri şi la aspectele electoral ale anului viitor. "Nu văd 2012 în roz, iar acest an trebuie privit cu responsabilitate, deoarece există o temere ca, la nivelul clasei politice, să nu se repete cumva greşelile din 2008. România se va scufunda dacă clasa politică va da naştere acelor derapaje fiscale care să nu permită revenirea din criză din impulsuri electorale", a declarat premierul Emil Boc.
El şi-a exprimat, totodată, temerea "legată de capacitatea clasei politice de a rămâne consecventă cu politica fiscală demarată până acum".
"În 2008 a atins culmile populisnmului prin pomenile electorale mari. Dar am luat măsuri dure, necesare, iar românii ar trebui să dea o mai mare atenție politicienilor români. Se vorbește de o revenire a crizei. România nu poate fi imună la ce se întâmplă, dar e mult mai pregătită decât a fost în 2008. Trebuie să susținem investițiile, cercetarea, inovația. Deși 2012 este an electoral, nu va exista nicio abordare electorală. Românii au platit prea mult pomenile electorale, prin urmare vom prioritiza investițiile publice. Milioane de euro se consuma pentru a conserva investițiile începute și stagnate. Vom finaliza lucrările ce se justifica și renunță la cele care nu se justifică. Nu orice investiție într-o panseluță în parc sau în pădure se justifiică", a spus Boc.