Lucas Papademos, prim-ministrul Greciei, consideră că „o majoritate considerabilă şi tăcută” din populaţia greacă este dispusă să facă orice este necesar pentru a rămâne în zona euro, în ciuda protestelor aproape zilnice împotriva măsurilor de austeritate, se arată într-un articol apărut luni în publicaţia britanică „Financial Times”.
Grecia este determinată să evite o altă restructurare a datoriilor şi liderii săi politici sunt pregătiţi să lase deoparte diferenţele în aplicarea reformelor structurale şi fiscale, a explicat Lucas Papademos. Şeful guvernului de la Atena şi-a exprimat încrederea că declinul economiei elene va fi numai temporar: „Sunt convins că am parcurs mai mult de jumătate din drumul spre redresarea economiei – deşi procesul de consolidare fiscală va dura mai mult. Rate de creştere pozitivă ar trebui să fi înregistrate în mai puţin de doi ani”,a afirmat el.
Încrederea premierului elen vine în pofida temerilor larg răspândite în afara Greciei că situaţia economică a ţării face din ieşirea ei din zona euro o posibilitate distinctă. Papademos a admis că Grecia ar putea avea nevoie de mai mult sprijin din afară, dacă nu va reuşi să revină pe pieţele financiare până în 2015. Totuşi, a argumentat premierul elen, aplicarea programului de reforme şi măsurile suplimentare de sprijinire a creşterii economiei vor transforma spirala nesănătoasă a declinului economic şi austerităţii fiscale într-un „curs virtuos al reformelor structurale, în creşterea activităţii şi o consolidare fiscală mai rapidă”.
Implementarea completă a programului ar trebui de asemenea să ducă la eliminarea posibilităţii unei alte restructurări a datoriei guvernamentale, a mai afirmat Papademos, adăugând că Grecia va face „orice este necesar” pentru a se asigura că acesta a fost ultima restructurare a datoriei elene. Grecia se pregăteşte de alegeri generale la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, o decizie criticată de Germania. Totuşi, Papademos a declarat că reformele vor continua indiferent ce guvern va fi desemnat în Grecia.
„Acesta este dorinţa majorităţii poporului elen şi partidele vor ţine cont de ea cu multă atenţie’. O realizare de seamă a guvernului condus de Papademos a fost obţinerea ‘unui grad ridicat de consens” pentru punerea în aplicare a celui mai recent pachet de asistenţă financiară. „Aproape toate opiniile exprimate în sondaje arată că o mare majoritate – între 70 şi 80% – sprijină continuarea participării Greciei la zona euro şi ceea ce implică asta, şi, totodată, faptul că, în ciuda sacrificiilor şi costurilor de ajustare pe termen scurt, ei sunt hotărâţi să facă orice este necesar ca ţara să rămână membru al zonei euro”, a apreciat şeful guvernului de la Atena.
Şi FMI a estimat săptămâna trecută că Grecia ar putea ieşi din criză în 2013, însă creşterea PIB-ului va fi zero în anul respectiv. FMI estimează că PIB-ul Greciei va scădea cu 4,8% în 2012, după ce a scăzut cu 6,9% anul trecut. În luna decembrie, FMI estimase o creştere de 0,3% a PIB-ului elen pentru anul 2013, însă a revenit asupra estimării, anunţând o creştere zero pentru anul viitor.
Autorităţile de la Atena au revizuit în scădere datele privind declinul economiei Greciei în trimestrul patru din 2011, comparativ cu perioada similară din 2010. Oficiul de Statistică de la Atena a anunţat la 9 martie că Produsul Intern Brut al Greciei a înregistrat în ultimul trimestru din 2011 un declin de 7,5%, faţă de 7% – estimarea iniţială din februarie. Conform estimărilor anterioare ale guvernului elen, economia Greciei urma să înregistreze un declin de 5,5% în 2011. Economia Greciei este în recesiune pentru al cincilea an consecutiv şi anul acesta ar urma să înregistreze un declin de 4,3%, deoarece guvernul a impus măsuri dure de austeritate în schimbul pachetului de asistenţă financiară de la UE şi FMI.
Sursa Agerpres