‘Am ales să mă lupt pentru ţara mea şi asta fac pentru a salva şi schimba Grecia’, a spus premierul socialist. El a adăugat că va prezida luni o reuniune a guvernului în care se va discuta despre un plan bugetar pe termen mediu, destinat ‘să ne garanteze ieşirea din criză şi alte schimbări importante, structurale’.

Premierul urmează să se întâlnească marţi cu principalii oameni politici greci după ce ţările din zona euro au cerut partidelor politice elene să ajungă, asemeni Portugaliei, la un consens asupra măsurilor care vor fi puse în aplicare pentru a face faţă crizei.

Sarcina se anunţă dificilă pentru Papandreou. Şeful principalului partid de opoziţie, de dreapta, Antonis Samaras, a spus că va refuza să voteze un plan bugetar pe termen mediu pentru că acesta ‘nu prevede măsuri de relansare’. Şi liderul Partidului comunist, Aleka Papariga, a refuzat invitaţia premierului, argumentând că formaţiunea sa politică are poziţii ‘diametral’ opuse celor guvernamentale.

În pofida unui efort semnificativ de reducere a deficitului, întreprins anul trecut, Grecia continuă să fie într-o situaţie bugetară critică. Pentru că ieşirea unei ţări din uniunea monetară n-ar fi acceptabilă din cauză c-ar ameninţa întreaga zonă euro, Uniunea Europeană prevede o restructurare ‘blândă’ a datoriei Greciei sub forma unei reeşalonări.

SURSA: Agerpres