Într-o scrisoare către liderii UE, premierul italian Giorgia Meloni a cerut măsuri urgente pentru „a contracara şi descuraja plecările ilegale”, evidenţiind perspectiva unor „plăţi speciale către ţările de origine şi de tranzit pentru ca ele să coopereze activ”.

De asemenea, aceasta a spus că grupările criminale şi traficanţii de persoane nu ar trebui să poată controla fluxul de migranţi şi au atras atenţia asupra presiunii fără precedent din partea numărului mare de persoane care încearcă să ajungă în Europa, conform reuters.com

Giorgia Meloni a reacționat după ce bilanţul naufragiului de duminică a crescut la 67 de morţi

Comentariile sale survin în contextul în care bilanţul naufragiului de duminică al unei ambarcaţiuni cu migranţi în largul sudului Italiei a crescut la 67 de morţi, multe persoane fiind încă date dispărute. Echipele de salvare au mai găsit încă doi copii, astfel că numărul victimelor minore ale tragediei a ajuns la 16.

Unele rude au ajuns din nordul Europei pentru a-şi plânge morţii şi pentru a încerca să dea de urma supravieţuitorilor. Conform echipelor de intervenţie, majoritatea migranţilor veneau din Afganistan, în timp ce alţii erau din Pakistan, Iran, Somalia şi Siria.

Ambarcaţiunea, despre care autorităţile spun că transporta până la 200 de migranţi, pornise la drum din Turcia şi s-a scufundat în apele periculoase din apropiere de Steccato di Cutro, o staţiune de pe coasta de est a Calabriei.

UE a convenit asupra unor norme mai stricte pentru migranții ilegali

Amintim că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luna trecută că blocul comunitar a convenit asupra unor norme mai stricte pentru migranții ilegali.

Măsurile reprezintă un răspuns la îngrijorarea din ce în ce mai mare a Europei cu privire la creșterea imigrației ilegale, care a devenit un subiect fierbinte în mai multe țări membre.

Această problemă este „o provocare europeană care necesită un răspuns european”, au declarat liderii UE într-un document final la finalul unui summit de 16 ore care a analizat această problemă și alte subiecte.

Numărul scăzut de solicitanți de azil care nu reușesc să se întoarcă în țările lor de origine este o preocupare centrală pentru Uniunea Europeană.