Premierul Italiei a efectuat o vizită în SUA. Mario Draghi și Joe Biden au subliniat unitatea transatlantică

Premierul italian Mario Draghi a efectuat o vizită în Statele Unite ale Americii (SUA), acolo unde s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden. Cei doi au susținut o declarație de presă comună, de la Casa Albă, de unde au subliniat unitatea transatlantică în ceea ce privește răspunsul la invazia Rusiei în Ucraina.

„Legăturile dintre țările noastre vor fi întotdeauna puternice și, dacă este ceva, acest război din Ucraina le-a făcut mai puternice. (Vladimir Putin – n.r.) a crezut că ne poate diviza. A eșuat, rămânem împreună”, i-a spus Mario Draghi lui Joe Biden.

La rândul său, președintele american și-a exprimat și el părere cu privire la președintele Federației Ruse și spune că acesta „a crezut că e poate diviza, dar cu toții am făcut un pas înainte”.

Italia a trimis arme Ucrainei

Italia este dependentă de gazul rusesc și avea legături prietenoase cu Moscova, însă după invazia începută la data de 24 februarie, guvernul de la Roma a fost unul dintre susținătorii sancțiunilor împotriva acestei țări.

De asemenea, Roma a trimis arme Kievului, alături de alți aliați occidentali, deși există o neliniște tot mai mare cu privire la acest demers în cadrul guvernului de uniune națională al lui Draghi.

Draghi a promis, de asemenea, sprijin pentru orice sancțiuni ale Uniunii Europene asupra sectorului energetic al Rusiei, în ciuda riscurilor – 40% din importurile de gaze naturale ale Italiei provin în prezent din Rusia.

Uniunea Europeană dezbate un embargo treptat asupra importurilor de petrol rusesc, deși această măsură nu ar atinge uriașele exporturi de gaze ale Moscovei.

SUA au reactivat o lege din cel de-Al Doilea Război Mondial

În cursul zilei de luni, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA) a semnat o lege de asistență militară, bazată pe un program care datează din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Luni, președintele Joe Biden a semnat o lege care permite accelerarea expedierii de echipamente militare în Ucraina. Această lege este bazată pe un program care datează de pe vremea celui de-Al Doilea Război Mondial.

“Ucrainenii luptă pentru viaţa lor în fiecare zi. Această luptă costă mult, dar a ceda în faţa agresiunii ar fi şi mai costisitor”, a declarat Joe Biden în Biroul Oval.

Legea poartă numele de “Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022″ și se bazează pe un program din cel de-Al Doilea Război Mondial destinat pentru a ajuta Europa să îi reziste lui Hitler”. De asemenea, programul a fost susținut de aproape toţi membrii Congresului” SUA, cu excepţia a 10 membri ai Camerei Reprezentanţilor care au votat împotrivă, a subliniat Casa Albă.