Niciun stat nu este suficient de puternic pentru a ieşi singur din criza datoriilor care afectează Europa, a declarat sâmbătă premierul italian Mario Monti, făcând apel la celelalte state comunitare să dezvolte o politică de creştere comună, relatează Associated Press.
Premierul Monti, liderul celei de-a treia economii din zona euro, este un economist ajuns la putere în noiembrie cu mandatul de a scoate Italia de pe marginea unui dezastru financiar. ‘Pentru a se dezvolta economic şi social, Italia are nevoie de Europa, iar Europa are nevoie de Italia pentru a fi mai puternică’, a spus Monti într-un discurs susţinut în oraşul Reggio Emilia din nordul ţării cu ocazia unei ceremonii de sărbătorire a drapelului italian.
‘Niciun stat european nu este atât de puternic pentru a se gândi că poate înfrunta singur marile economii globale. Este timpul ca fiecare să-şi facă temele. Nimeni nu trebuie să se gândească la faptul că poate face mai puţin decât ceilalţi’, a adăugat el. Monti nu a oferit nicio ţară ca exemplu, însă unii critici au simţit că Germania îşi pune propria politică economică în faţa intereselor europene. Monti se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel miercuri, la Berlin, şi la un important summit european care va avea loc la sfârşitul lunii la Bruxelles.
Liderii UE se vor confrunta la summit cu înrăutăţirea perspectivelor economice, în contextul în care tot mai multe ţări europene se confruntă cu recesiune, scepticismul creşte în ceea ce priveşte obligaţiunile multor ţări comunitare, iar supravieţuirea monedei euro este sub semnul întrebării. Monti a reuşit să determine parlamentul italian să aprobe rapid măsurile de reducere a cheltuielilor, majorarea taxelor şi reforma sistemului de pensii prin care italienii se vor retrage din activitate la o vârstă mai înaintată.
‘Italia îşi joacă rolul. Acum celelalte state din Uniunea Europeană ar trebui să facă la fel’, a spus Monti. Lăudând ‘contribuţia decisivă’ a Italiei în lupta împotriva crizei financiare europene, Monti a încercat de asemenea să îi atragă pe italieni în combaterea a două probleme dificile: corupţia şi evaziunea fiscală din partea companiilor şi cetăţenilor.
Investitorii străini sunt frecvent descurajaţi să opereze în Italia, unde birocraţii şi politicienii sunt deseori implicaţi în corupţie atunci când vine vorba de a asigura permise, contracte sau finanţare.
Următoarea prioritate a lui Monti este să grăbească creşterea în Italia, unde economia stagnează, femeile au una din cele mai mici rate de angajare din UE şi rata şomajului în rândul tinerilor este de 30% la nivel naţional şi mult mai mare în reguinile subdezvoltate din sudul ţării.