Premierul Japoniei, Fumio Kishida, i-a transmis președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, că Tokyo va sprijini Kievul în lupta împotriva Rusiei. Totodată, oficialul japonez spune că va lua în considerare o invitație de a vizita Kievul.
Premierul japonez Fumio Kishida, care tocmai a preluat rolul de lider al principalelor economii din G7, i-a transmis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că va lua în considerare o invitație de a vizita Kievul în funcție de „diverse circumstanțe”.
Japonia sprijină Ucraina
Fumio Kishida a reafirmat sprijinul deplin al Tokyo pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.
„Am condamnat cu fermitate agresiunea continuă a Rusiei și am declarat că Japonia va face tot posibilul pentru a oferi asistență, inclusiv pentru a trece prin iarnă, pentru a proteja viețile poporului ucrainean.”, a declarat premierul japonez Fumio Kishida, scrie The Guardian.
Anterior, secretarul-șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat la o conferință de presă obișnuită că șeful biroului prezidențial al lui Zelenski, Andriy Yermak, a lansat o invitație prin intermediul ambasadorului Tokyo la Kiev pentru ca Kishida să viziteze Ucraina.
Kishida a confirmat că a primit invitația, dar a spus că încă nu s-a decis nimic.
„Aș dori să o iau în considerare în funcție de diverse circumstanțe”, a adăugat premierul japonez.
Negocierile dintre Rusia și Japonia par imposibile
La începutul acestui an, Rusia a calificat drept imposibilă negocierea unui tratat de pace cu Japonia, pe motiv că Tokyo are un curs antirusesc și a impus o serie de sancțiuni Moscovei după ce a invadat Ucraina.
Adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, a declarat, marți, 3 ianuarie, că dialogul dintre Moscova și Tokyo cu privire la un tratat de pace este „imposibil” din cauza „cursului antirusesc” al Japoniei.
„Cursul antirusesc” al Japoniei face imposibile discuțiile pentru un tratat de pace, a transmis ministrul adjunct de Externe rus, Andrei Rudenko, potrivit agenției de presă TASS.
Nici până în prezent, Rusia și Japonia nu au pus capăt în mod oficial ostilităților din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din cauza disputei lor în legătură cu Insulele Kurile, confiscate de Uniunea Sovietică la sfârșitul războiului, chiar în largul celei mai nordice insule japoneze Hokkaido.
Insulele sunt cunoscute în Rusia sub numele de Kurile, iar în Japonia sub numele de Teritoriile nordice.
„Este absolut evident că este imposibil să discutăm despre semnarea unui astfel de document (n.r. – un tratat de pace) cu un stat care adoptă în mod deschis poziții neprietenoase și care își permite să amenințe direct țara noastră”, a declarat Rudenko într-un interviu pentru sursa citată.
Mai mult, Rusia ar fi plănuit să atace Japonia în 2021, conform unor surse din interiorul FSB.