Prim-ministrul Japoniei a demisionat, vineri, motivând probleme de sănătate despre care spune că ar afecta capacitatea sa de a lua decizii în viitor. Șeful executivului nipon a mărturisit că a suferit timp de ani de zile de colită ulcerativă, o boală inflamatorie a intestinelor, iar situația sa s-a înrăutățit în ultimele luni. Demisia lui Abe vine după ce, anul trecut, a devenit cel mai longeviv prim-ministru al țării. Shinzo Abe conduce Japonia din 2012, însă a mai avut un mandat de un an între 2006 și 2007, moment în care a demisionat tot din motive de sănătate.
Shinzo Abe este reputat ca fiind un conservator și naționalist. El a încercat pe perioada mandatului său să elimine clauza pacifistă din Constituția Japoniei care interzice țării să aibă o armată non-defensivă.
Decizia premierului
Decizia sa vine după ce acesta a făcut două vizite la un spital din Tokyo, fără a da detalii despre problemele cu care se confruntă, fapt ce a stârnit îngrijorare printre cei 120 de milioane de locuitori ai Japoniei. El a spus atunci că a primit rezultatele unei examinări efectuate săptămâna trecută şi a fost supus unor controale suplimentare. Întrebat de reporteri pe marginea acestui subiect, el a spus că vrea să vorbească mai târziu despre testele sale medicale.
Potrivit informațiilor furnizate de presă, acesta Abe se luptă de foarte mult timp cu o boală inflamatorie intestinală
Vestea i-a șocat pe japonezi mai ales că cu doar câteva zile în urmă, purtătorul de cuvânt al executivului a spus că este prea devreme pentru a discuta de epoca post-Abe întrucât mai are un an de mandat. Deși s-au cerut mai multe explicații pe marginea problemelor de sănătate ale oficialului japonez, purtătorul de cuvânt al guvernului Yoshihide Suga a refuzat să comenteze și a făcut trimitere la comentariile lui Abe din ziua precedentă.
Shinzo Abe conduce guvernul Japoniei continuu din 2012. A mai avut un mandat între 2006 și 2007, pe care l-a încheiat brusc tot din motive de sănătate. Șeful executivului de la Tokyo nu are un succesor clar, ceea ce poate provoca un tumult în viața politică japoneză.
În acest moment,Japonia este un adevărat dezastru. Potrivit Afp, produsul Intern Brut al Japoniei a înregistrat în al doilea trimestru o cădere de 7,8% comparativ cu trimestrul precedent, ca urmare a impactului pandemiei de coronavirus, un plonjon istoric care marchează totodată cel de al treilea trimestru consecutiv de contracţie pentru cea de a treia economie a lumii.