Aceasta este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul celebrării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia.
Cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni, vor avea loc convorbiri în format restrâns, convorbiri în plenul delegaţiilor, declaraţii de presă şi un dineu oficial pe care preşedintele Klaus Iohannis îl va oferi în onoarea prim-ministrului Shinzo Abe, a anunţat Administraţia Prezidenţială printr-un comunicat de presă transmis Agerpres.
Agenda convorbirilor include ‘stadiul şi perspectivele de consolidare a relaţiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România şi Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor interumane’, a precizat sursa citată.
De asemenea, vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia şi UE, evoluţiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.
Potrivit AFP, premierul Shinzo Abe întreprinde un turneu diplomatic în Europa Centrală şi de Est, care cuprinde Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Serbia şi România, în contextul în care Japonia încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord.
”Vreau să confirm cooperarea noastră în dosarul nord-coreean şi alte chestiuni urgente cu care se confruntă comunitatea internaţională”, a declarat şeful Executivului nipon înaintea plecării în acest turneu european.
Abe, care urmează să aibă întâlniri cu liderii celor şase ţări vizitate, a subliniat că va fi însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze.
Reprezentantul companiei de vânzări online Rakuten va face deplasarea în Estonia, ţară extrem de avansată în domeniul serviciilor online şi tehnologiei informaţiei.
”Sperăm să dezvoltăm cooperarea în domeniul IT şi în securitatea cibernetică”, a declarat un diplomat japonez, care a evocat dezvoltarea domeniului digital în mica ţară baltică (vot electronic, demersuri administrative pe internet etc.) şi prezenţa unui centru de apărare cibernetică al NATO.
Reprezentantul corporaţiei Mitsubishi îl va însoţi pe premierul japonez în toate cele şase ţări vizitate, iar cel al Fujitsu în cele trei state baltice şi Bulgaria.
În Bulgaria, Serbia şi România se va deplasa şi reprezentantul NTT Data, filiala concernului NTT specializat în servicii de telecomunicaţii.
”Cele trei ţări baltice sunt centre logistice”, a comentat un alt diplomat, care vede în Estonia, Letonia şi Lituania o poartă de intrare a Uniunii Europene către pieţele din Rusia şi celelalte republici ale fostei URSS. ”Europa de Sud-Est oferă o mână de lucru înalt calificată”, a adăugat el cu referire la Bulgaria, România şi Serbia.
Japonia încearcă să-şi consolideze prezenţa în această regiune unde China dezvoltă rapid legături. Cele şase ţări vizitate de Shinzo Abe fac parte din grupul de 16 state din Europa Centrală şi de Est şi din Balcani care participă anual la un summit cu China.
Cum ratează România o șansă uriașă
Scandalul politic din interiorul PSD care a condus la demisia premierului Mihai Tudose vine într-unul dintre cele mai proaste momente posibile. Vizita unui înalt oficial japonez este una istorică având în vedere că este pentru prima dată când un premier japonez vine în România. Mai mult, delegația acestuia este compusă și din reprezentanții a circa 30 de companii japoneze.
Aici trebuie menționat faptul că volumul relațiilor comerciale dintre România și Japonia este unul redus, deși statul nipon este printre marile economii mondiale. Valoarea exporturilor japoneze în România sunt de circa 230 milioane de euro, în timp ce importurile din România sunt la aproximativ 400 milioane de euro. Chiar dacă balanța comercială înclină în favoarea României, cu un plus de aproape 170 milioane de euro, cînd vine vorba de investițiile japoneze la noi în țară lucrurile se schimbă. În prezent, în România există 26 de companii manufacturiere japoneze care dețin 45 de fabrici cu un total de aproximativ 31.000 de angajați. Majoritatea sunt producători de piese auto, care exportă cea mai mare parte din producție, dar care sunt și furnizori pentru fabricile de autovehicule Dacia și Ford din România.
Cine este Shinzo Abe
– cel mai tânăr prim-ministru al Japoniei şi primul premier care efectuează o vizită în România de la Marea Unire.
– Abe este cel mai longeviv premier din istoria Japoniei, aflându-se la cel de-al treilea cel mai lung mandat de prim-ministru, de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, scrie BBC.
– măsurile fiscale, poreclite „Abenomics” au fost un succes pentru creşterea PIB-ului , economia Japoniei accelerând după o lungă stagnare. Sub mandatul său, nivelul de şomaj a devenit cel mai mic din ultimele decenii, totuşi încă nu au crescut şi salariile odată cu creşterea exporturilor, scrie rfi.ro